Кламер БГ - Новини: ЕК предлага осъвременяване на европейските митници

ЕК предлага осъвременяване на европейските митници

Европа

|
Пон, 28 Септ 2020г. 14:09ч.
ЕК предлага осъвременяване на европейските митници

Европейската комисия представи днес нов план, с който митниците в ЕС да станат "по-интелигентни" и ефикасни в следващите четири години, предава БТА от Брюксел.

Предвиждат се промени в управлението на риска, на електронната търговия, в насърчаването на спазването на разпоредбите и действието на митническите власти като едно цяло. Основната цел е осигуряването на повече данни и по-интензивното им използване за анализ. ЕК предлага да оглави нов аналитичен център за събиране, анализ и споделяне на митнически данни за обосноваване на важните решения, за подпомагане на митническите власти при откриването на слабите места по външните граници на ЕС и за справянето с бъдещите кризи.

За преодоляване на новите предизвикателства на електронната търговия ще бъдат въведени по-строги задължения за доставчиците на платежни услуги и платформите за онлайн продажби, в подкрепа на борбата с измамите с мита и данъци. С възможността за "обслужване на едно гише" спазващите закона дружества ще бъдат улеснени при изпълнението на граничните формалности само в един портал. Ще се осигури възможност за обработка, споделяне и обмен на данни при по-тясно сътрудничество, както и по-успешно оценяване на риска от митническите власти, се посочва в съобщението на комисията.

Митнически власти се предвижда да получат съвременно и надеждно оборудване в следващия бюджет на ЕС. Ще бъде създадена нова група за размисъл, съставена от представители на държавите от ЕС и дружествата, която да помага за подготовката за бъдещи кризи и предизвикателства, например непредвидено развитие в световен мащаб и бъдещите модели на стопанска дейност.

Митническият съюз на ЕС отбеляза 50-годишнината си през 2018 г. и е единна територия за митнически цели, на която важат общи правила. Митническите власти отговарят за упражняването на все повече видове контрол.

Митниците в ЕС играят важна роля за подкрепа на икономиката на ЕС и трябва да улесняват законната търговия с все по-големи обеми възможно най-бързо и безпрепятствено. Властите са постоянно заети да противодействат на нарастващите измами и контрабанда на незаконни или опасни стоки.

От началото на пандемията митническите власти в ЕС имат особено важни задачи, като улесняването на вноса на предпазни средства и отстраняването на подправените стоки, например фалшиви маски и подправени лекарства, на външните граници на ЕС. Последните години показаха, че митническите власти на държавите от ЕС са затруднени да изпълняват различните си роли. Ще има още значими предизвикателства, подобни на сегашното извънредно положение във връзка с общественото здраве, последствията от оттеглянето на Великобритания от единния пазар и митническия съюз, и засилването на цифровизацията и електронната търговия, отбелязва ЕК.

mediapool.bg