Кламер БГ - Новини: Извънредна среща в Брюксел за мигрантската криза

Извънредна среща в Брюксел за мигрантската криза

Европа

|
Ср, 04 Март 2020г. 18:31ч.
Извънредна среща в Брюксел за мигрантската криза

Ситуацията на гръцката граница е неприемлива и Турция не бива да насърчава по-нататъшен приток на мигранти към границата с европейските държави, заяви външнополитическият шеф на ЕС Жозеп Борел в сряда след среща с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара.

Същата вечер в Брюксел се провежда извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който да обсъди мерки за справяне с кризата.

Над 10000 бежанци и мигранти се опитват да влязат в Гърция и от там да заминат за Западна Европа, след като Турция заяви миналата седмица, че повече няма да спазва споразумението с ЕС от 2016 г. за спиране на нелегалните мигранти, за което той получава милиарди евро от европейските страни.

Ердоган заяви в сряда, че ако ЕС наистина иска да реши мигрантската криза, трябва да подкрепя военната операция на Турция в северозападна Сирия https://www.mediapool.bg/rusko-turskiyat-konflikt-v-siriya-se-izostrya-predi-sreshtata-putin--erdogan-news304188.html .

Той разкритикува гръцките власти за нехуманното, по думите му, отношение към мигрантите, прииждащи към границата.

Ердоган настоя Гърция да действа съгласно Декларацията за човешките права и да се отнася с уважение към мигрантите, пристигнали на границата й.

Европейските лидери обещаха във вторник 700 млн. евро помощ на Гърция да се справи с настоящата криза и призоваха Турция да спазва ангажиментите си по споразумението от 2016 г.

ЕС се опасява от повторение на мигрантския поток през 2015-16 г., когато над 1 млн. мигранти пристигнаха в Западна Европа през Турция и Балканите.

В същото време гръцката армия използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсква тълпите.

Европейската комисия представи няколко предложения за овладяване на кризата по гръцко-турската граница, които да бъдат обсъдени в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

ЕК предлага европейската гранична служба Фронтекс да предприеме операция за бързото връщане от Гърция на мигрантите, които нямат право на престой в страната, съобщи зам.-председателят на комисията Маргаритис Схинас. Границите на България, Гърция и Кипър са европейски, добави той.

Схинас посочи, че Фронтекс ще изпрати в Гърция още 100 граничари и така общият брой на служителите на агенцията на място ще достигне 630 души. Ще бъдат изпратени допълнително 160 служители за обработка на заявленията за убежище, допълни той.

Европа не може да се провали втори път, заяви Схинас по повод новата криза с мигрантите.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон определи обстановката като много тревожна. По нейните думи много хора са били подведени да поемат към гръцката граница и това е усложнило положението им още повече. Това е политическа криза, която не трябва да се превръща в дългосрочен хуманитарен проблем. Външните граници на ЕС не са и не трябва да бъдат отворени, заяви Йохансон.

mediapool.bg