Кламер БГ - Новини: ЕК заплаши България с наказателна процедура за т. нар. "златни паспорти"

ЕК заплаши България с наказателна процедура за т. нар. "златни паспорти"

Европа

|
Четв, 22 Окт 2020г. 13:25ч.
ЕК заплаши България с наказателна процедура за т. нар. "златни паспорти"

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура срещу България, ако прецени за необходимо и ако нашата страна не промени закона за българското гражданство в частта за т. нар. "златни паспорти", предаде БТА в четвъртък от Брюксел.

Той отбеляза пред Европейския парламент, че тази седмица комисията е изпратила писмо до България по този повод. Комисията очаква отговор от българските власти в срок от един месец.

Законодателството на България, Кипър и Малта позволява срещу инвестиции между 800 000 и два милиона евро да бъде издаден паспорт на чужденец. Тази седмица ЕК предприе наказателни процедури срещу Малта и Кипър.

Предприемането на наказателни процедури е крайна мярка, която се прилага след дългогодишни политически преговори, отбеляза Рейндерс. Европейските ценности не са за продан, за съжаление това не е очевидно във всички държави, добави той.

По неговите думи схемите за предоставяне на гражданство или право на престой в ЕС от години тревожат европейските институции заради опасностите за сигурността, за корупция и пране на пари. Постоянно поставяме въпроса пред съответните държави с настояване да прекратят тези действия, заяви еврокомисарят. Той отбеляза, че е нарушение на европейското законодателство предоставянето на гражданство на човек, който няма връзка с държавата, издаваща паспорта.

Рейндерс посочи, че Малта и Кипър са получили няколко милиона евро в последните години в замяна на издаването на няколко хиляди "златни" паспорта, а това подкопава взаимното доверие в ЕС и поражда заплахи. По неговите думи е необходима преоценка на вече издадените документи в случаите, за които се прецени за необходимо.

Групата на Европейската народна партия посочи, че макар да имат слабости, схемите помагат на държавите да преодоляват икономическата криза. Социалистите и демократите отбелязаха, че 25 милиарда евро в последното десетилетие са били получени от някои европейски правителства от издаването на "златни" визи. Инвестициите са важни, но не повече от европейските ценности. С престъпно придобити пари може да се купи ключ за ЕС. Това трябва да престане, Съветът на ЕС и ЕК следва да забранят подобни възможности изцяло, ЕС не е място за престъпниците, допълниха от тази парламентарна група.

Според групата "Обнови Европа" наказателните процедури са необходими, защото никога подобни схеми не може да бъдат изцяло "чисти" и законни. Това е златна задна врата към ЕС за престъпници, това не са инвеститори. Призоваваме ЕК да предложи законопроект за забрана на "златните" паспорти, добавиха либералите.

Групата "Идентичност и демокрация" заяви, че "златните" паспорти служат за съмнителни цели и създават облаги за терористите. Зелените добавиха, че от тези схеми се възползва мафията и също призоваха ЕС да забрани подобни възможности.

Европейските консерватори и реформатори посочиха, че в ЕС няма място за престъпници. Европейската обединена левица се присъедини към призива за забрана на "златните" визи и паспорти, защото облагодетелстват "престъпници от целия свят".

Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) заяви, че по-важен е въпросът за "подмяната на европейското население чрез вкарване на мигранти от Африка и Близкия изток, наричани за политическа коректност "бежанци"". Най-големият проблем не са няколко случая на купени паспорти, а че има хиляди престъпници, бойци на терористични организации, които идват маскирани като мигранти и бежанци, добави той.

По данни на ЕК, освен трите европейски страни, които "продават" гражданство, в ЕС 19 държави прилагат схеми за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции - България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания.

mediapool.bg