Кламер БГ - Новини: Британските депутати отхвърлиха Брекзит без сделка

Британските депутати отхвърлиха Брекзит без сделка

Европа

|
Ср, 13 Март 2019г. 22:34ч.
Британските депутати отхвърлиха Брекзит без сделка

Британските депутати отхвърлиха напускане на ЕС без сделка и разчистиха пътя за отлагане на Брекзит. В сряда вечерта долната камара на парламента гласува Изменение А, което призоваваше правителството да изключи излизане от Европейския съюз без сделка, при какъвто и да е вариант. 312 депутати подкрепиха изменението, 308 бяха против и то беше прието.

Изменението не променя закона, а представлява декларация на волята на парламента и действа като инструкция за правителството.

Гласуването стана след като депутатите за втори път отхвърлиха договореното от премиерката Тереза Мей споразумение с ЕС за Брекзит. Сред депутатите от всички партии няма нагласа да се подкрепи т.нар. "твърд" Брекзит, така че най-вероятният сценарий е в четвъртък с ново гласуване парламентът да отложи излизането от Европейския съюз.

"Искам да излезем от ЕС с добро споразумение, вярвам, че разполагаме с таковa", заяви Тереза Мей само няколко часа преди вота.

Според Европейската комисия обаче това може да стане най-много до края на май, когато са изборите за европейски депутати. В противен случай Великобритания също ще трябва да избира представители в Европейския парламент.

“Европейският съюз е готов да обсъди отлагане на датата за Брекзит, ако Великобритания внесе мотивирано искане за това", каза говорителката на ЕК Мина Андреева, цитирана от АФП.

Това ще бъде преценявано в зависимост от аргументите на Лондон и на поискания срок, а решението трябва да бъде взето единодушно от останалите 27 страни в ЕС.

Засилва се подготовката за Брекзит без сделка

Въпреки че нямаше изгледи да бъде подкрепен до развод без сделка, и Лондон, и ЕС обявиха, че засилват подготовката за подобен вариант.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчертаха, че трябва да "сме готови за такъв сценарий".

Европейският преговарящ за Брекзит Мишел Барние заяви, че Обединеното кралство трябва да намери само решение за излизане от "задънената улица на Брекзит" и изключи варианта ЕС да положи още усилия, за да помогне на британците, предаде Ройтерс.

Ако не бъде договорено друго, остава вариантът "твърд Брекзит", който според бизнес лидери ще предизвика хаос на пазарите и каналите за доставки. Някои критици предупреждават за опасността от недостиг на храни и лекарства.

Привърженици на Брекзита твърдят, че раздялата без споразумение ще доведе до краткотрайна нестабилност, но в бъдеще ще даде възможност на Великобритания свободно да преговаря и сключва търговски споразумения с държавите по света.

Несигурност и неясно бъдеще

Какво ще се случи оттук нататък обаче остава неясно. Ситуацията е без прецедент и несигурността може да предизвика хаос и икономически последствия както във Великобритания, така и в ЕС.

Все повече представители и на консерваторите, и на лейбъристите повдигат въпроса за нов референдум, нобританското обществое силно разделено. Въпреки това социологическите проучвания показват, че мнозинството вече е за оставане в ЕС.

Не е ясно и бъдещето на премиерката Тереза Мей. Лейбъристите настояват за предсрочни избори, но засега торите подкрепят лидерката си, въпреки че има сериозна вътрешна съпротива срещу нея.

Лондон съкращава драстично митата

Великобритания ще съкрати драстично митата в случай на Брекзит без сделка и няма да извършва митнически проверки на границата си с Ирландия, за да избегне установяване на физическа граница, съобщи британското правителство, цитирано от Франс прес.

Според новия митнически режим, който ще влезе в сила на 29 март в случай на Брекзит без сделка или отлагането му, 87 процента от вноса няма да бъде обмитяван. Режимът може да остане в сила до дванайсет месеца, до установяването на постоянен митнически режим.

Ще останат обаче митата за някои чувствителни сектори, уточни държавният министър по въпросите на търговската политика Джордж Холингбъри. Този балансиран подход ще позволи да се подкрепят работните места в страната и да се избегне потенциален скок на цените, който ще се отрази много зле на най-бедните домакинства, посочи той.

Митата за някои хранителни продукти като говеждото месо, агнешкото, свинското птичето и някои млечни продукти ще бъдат намалени в повечето случаи, но няма да бъдат премахнати, за да се защитят британските производители.

Правителството обяви, че в автомобилния сектор няма да има допълнителни мита за внасяни от ЕС авточасти, за да се избегнат нарушения на веригите за доставки.

Този нов режим няма да се прилага за вноса от страни, с които Великобритания вече е сключила споразумения за свободна търговия, както и около 70 развиващи се страни, които имат преференциален достъп до британския пазар.

Правителството заяви също така, че няма да прилага мита и митнически контрол за транзитни стоки, преминаващи през северноирландската граница.

По въпроса за ирландската граница правителството посочи, че няма да въвежда никакви нови проверки или контрол на стоките от Ирландската република към британската провинция Северна Ирландия в случай на Брекзит без споразумение, но подчерта, че този план е временен и едностранен.

Поредно историческо поражение за Мей

Само 40 членове на Камарата на общините се вслушаха в представените им в последната минута от премиера Тереза Мей гаранции за предпазния механизъм по ирландската граница, коментира вестник "Таймс" по повод гласуването в британския парламент за ратификация на споразумението за Брекзитна 12 март.

То бе отхвърлено с мнозинство от 149 гласа. И макар разликата да е по-малка с 81 гласа спрямо предишния вот през януари, това не беше достатъчно. Това е четвъртото по мащаби поражение за правителството в модерната история на кралството, отбелязва вестникът.

Но все пак краят не е близо, продължава "Таймс", и подчертава, че логиката на жалкото фиаско на Брекзит винаги е диктувала, че раздвижване може да се случи единствено в самия край, при последната възможност. Вчера имаше възможност, но тя не бе последна. След поражението вариантите пред Мей клонят към нулата. Накрая тя може да заключи в нейната партия е пълно с нетолерантни глупаци и това ще бъде доста основателно заключение. И въпреки, че Мей загуби гласа си, което всички иронични драскачи възприеха като метафора, вероятно премиерът ще продължи борбата, предрича "Таймс".

Бъдещето остава неясно

"Гардиън" се пита какво ще стане след повторното отхвърляне на сделката за Брекзит и си отговаря, че въпреки предстоящите гласувания по вариантите "без сделка" и "отлагане на член 50" бъдещето в дългосрочен план е неясно. Има предположения, че при ново поражение премиерът може да подаде оставка, но въпреки че тя още не го е сторила, позициите ѝ са силно разклатени.

Според изданието е възможно Мей да подложи на още едно гласуване постигнатото от нея споразумение с ЕС. Що се отнася до евентуалното отлагане на датата за напускане (29 март) "Гардиън" припомня, че премиерът желае то да е кратко, за да не се налага британците да участват в избори за Европейски парламент след 10 седмици.

Но парламентът може да реши друго по този въпрос, смята вестникът. А за да се стигне до парламентарни избори, това ще изисква първо отлагането на член 50 да бъде по-продължително, отколкото желае правителството, заключава "Гардиън", цитиран от БТА.

"Дейли телеграф" приканва Тереза Мей да се вгледа във фактите и да осъзнае, че е време да се оттегли. Във всяко занимание на човека идва момент, когато той си казва, че играта е свършила - било ако това е играч на крикет, който вече не може да надхвърли 50 точки, било пилот на самолет, който вече не може да реагира на кризи, оперен певец, изгубил гласа си, или писател, който няма какво да каже. При такива обстоятелство кой продължава, пита коментаторът на вестника.

По думите му човек може да се позове на миналата си слава, може да не е в състояние да се оттегли, а може да е лишен от усещането, че се блъска в тухлена стена. Но Тереза Мей няма минала слава, за която да се сетим, така че да се оттегли удобно. И можем да заключим, че тя - изоставена от почти всички - не вижда, че пътят, по който върви е преграден, подчертава "Телеграф".

"Файненшъл таймс" констатира, че Консервативната партия е в плен на демагози и икономически неграмотници и че проблемът около предпазния механизъм за ирландската граница може да отърве британците от консерваторите.

Таблоидът "Дейли стар" съобщава, че след вчерашното поражение в парламента водещият букмейкър "Корал" (Coral) е намалил до 3 към 1 коефициента за оставка на Мей още днес.

"Няма да има Брекзит! Брекзит е мъртъв"

На този фон около 300 привърженици на ЕС скандираха "Няма да има Брекзит! Брекзит е мъртъв" пред британския парламент и аплодираха отхвърлянето от депутатите на споразумението за развод с Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Това е чудесно, това е още един етап, с който да останем в ЕС", заяви 82-годишната Нина Хаул, която участва в демонстрации под прозорците на Уестминстър "от 14 месеца", при всяка парламентарна сесия за Брекзит.

Противниците на Брекзит бяха окичени със сини и жълти гирлянди, с цветовете на европейското знаме. Те искаха парламентът да отхвърли споразумението, за да може след това да се свика нов референдум с надеждата Великобритания да остане в ЕС.

37-годишната Ема Кнагс бе дошла да защити правото си на свободно движение и заяви: "Цялото ми семейство е облагодетелствано от европейското гражданство. Родителите ми живяха 28 години в Белгия, където съм родена и успях да науча други езици", казва тя.

Други привърженици на оставането в ЕС са обезпокоени за сигурността. "Допускам, че тероризмът може да се върне във Великобритания, ако има Брекзит", казва 55-годишният ирландец Питър Бенсън, който от 35 години живее във Великобритания.

Пред парламента имаше и няколко десетки привърженици на Брекзит, които също бяха доволни, отбелязва АФП. "Гласувахме за излизане от ЕС, следователно трябва да излезем от ЕС, нали сме демокрация", казва Сюзън Никълсън, дошла от Йоркшър. Лондончанката Хариет се надява, че Брекзит ще върне величието на Великобритания, ще промени облика на "свръхнаселения" Лондон и ще накара "някои хора да си заминат", добавя АФП.

mediapool.bg