Кламер БГ - Новини: ЕК: Мерките срещу епидемията да не нарушават основните принципи и ценности

ЕК: Мерките срещу епидемията да не нарушават основните принципи и ценности

Европа

|
Вт, 31 Март 2020г. 15:43ч.
ЕК: Мерките срещу епидемията да не нарушават основните принципи и ценности

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова мерките, предприемани от държавите в ЕС заради епидемията от Ковид-19, да отговарят на основните принципи и ценности на ЕС. Изявлението на Фон дер Лайен, цитирано от БТА във вторник, е очевидно предизвикано най-вече от предприетите законодателни промени в Унгария, с които на премиера Виктор Орбан бе позволено да управлява с укази за неопределено време.

ЕС се основава на ценностите на свободата, демокрацията, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, които трябва да защитаваме, дори днес, посочва председателят на комисията.

Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Спазването на свободата на изразяване и правната сигурност са от съществено значение в тези несигурни времена. Сега е по-важно отвсякога журналистите да могат да вършат своята работа свободно и точно, за да се противопоставят на дезинформацията и за да могат нашите граждани да имат достъп до важна информация, добавя Фон дер Лайен.

Всички тези мерки трябва да бъдат ограничени до необходимото и строго съразмерни, да не продължават безкрайно, призовава тя. Фон дер Лайен съобщава, че ЕК ще следи мерките във всички държави от ЕС.

mediapool.bg