Кламер БГ - Новини: Драматичната сага за Брекзит ще продължи в парламента и в съда

Драматичната сага за Брекзит ще продължи в парламента и в съда

Европа

|
Пон, 21 Окт 2019г. 14:46ч.
Драматичната сага за Брекзит ще продължи в парламента и в съда

Британският премиер Борис Джонсън е все още в спор с парламента как да се излезе от задънената улица с Брекзит, а Европейският съюз обсъжда неохотното му искане за отлагане на крайния срок - 31 октомври. Има няколко неща, които може да се очакват в близките дни, пише Асошиейтед прес.

НАТИСК НА ДЖОНСЪН В ПАРЛАМЕНТА

Премиерът понесе поредица от поражения в парламента, но се надява да обърне хода на нещата с един голям триумф: да спечели гласуването на новото му споразумение за Брекзит. Постигането на такова мнозинство е на кантар и има шанс Джонсън да успее.

Възможно е да се стигне до гласуване в предстоящите дни, като резултатът е несигурен. Необходимо му е също да прокара съответните закони, които да придадат юридическа сила на споразумението.

Ако той успее да направи това бързо, Великобритания или няма да има нужда от отсрочка, или ще й трябва само много кратко "техническо" удължаване - въпрос на седмици, а не на месеци.

КАКВО СТАВА, АКО ПАРЛАМЕНТЪТ ОТКАЖЕ ДА СЪТРУДНИЧИ?

Ако Джонсън не успее да убеди парламента бързо да подкрепи споразумението, ЕС ще трябва да реши дали да даде на Великобритания нова отсрочка, или да се придържа към датата 31 октомври, което би означавало рисков Брекзит без споразумение, който толкова много от лидерите на страните членки се опитват да предотвратят.

Не се очаква ЕС да разкрие своя отговор в близките дни, но се смята, че удължаването на срока за Брекзит е предпочитаният избор на много от лидерите в ЕС въпреки растящото им раздразнение от безизходицата в (британския) парламент.

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СТАВАТ НЕИЗБЕЖНИ

Джонсън се опитва да свика парламентарни избори с цел да получи мнозинство в новия състав на парламента, което да подкрепи неговата стратегия за Брекзит, но опозиционната Лейбъристка партия и нейният лидер Джереми Корбин казват, че няма да се съгласят за избори, докато не се стигне до отлагане на срока за Брекзит.

Ако ЕС се съгласи с поисканото от Джонсън отлагане, изборите могат да се състоят в близките месеци, и Джонсън ще води кампания с обещание да осъществи (най-после) Брекзит, като ще обвини парламента за блокирането му.

Може да изглежда, че нови избори ще разсекат гордиевия възел около Брекзит, но е възможно също така те да не доведат до ясен победител с мнозинство, така че новият парламент може да се окаже разделен, както и този.

СЪДЕБНО ОСПОРВАНЕ

Джонсън спази закона, изискващ той да поиска отлагане на крайния срок, изтичащ на 31 октомври, но придружи искането си с писмо до лидерите на ЕС, в което казва, че не смята отлагането за добра идея. Това разгневи много противници, които смятат, че премиерът умишлено се опитва да заобиколи волята на парламента. Активисти, които заведоха дело срещу Джонсън в Шотландия, смятат да заведат ново дело в понеделник. Спорът може да стигне до британския Върховен съд.

По БТА.

mediapool.bg