Кламер БГ - Новини: Гръцкият премиер ще представи план за рестартиране на икономиката

Гръцкият премиер ще представи план за рестартиране на икономиката

Европа

|
Вт, 19 Май 2020г. 14:56ч.
Гръцкият премиер ще представи план за рестартиране на икономиката

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и членовете на кабинета му се очаква в сряда да представят правителствен план за възстановяване на туризма и рестариране на икономиката на страната след близо два месеца блокаж заради пандемията от коронавирус, съобщава в. "Катимерини".

Рестарирането на туризма, който съставлява 18 процента от брутния вътрешен продукт на Гърция, е ключов момент в плана за икономическо възстановяване и според информация на изданието това ще включва отваряне на границите на страната за пътуващи от Европейския съюз, но и от Израел, най-късно от 1 юли, но по-вероятно още от 15 юни.

Големите хотелски вериги, работещи сезонно, вече са приели нови протоколи и мерки за сигурност, за да защитят персонала и клиентите от разпространението на вируса в очакване на решение на правителството за възобновяване на дейността им, след като вече бе дадена зелена светлина за отварянето на целогодишно работещите хотели и курорти от 1 юни.

Хотелиери заявиха за "Катимерини", че очакват относително добър летен сезон, предвид спекулациите, че може да се разреши отваряне на сезонните хотели от 1 юли, но и плановете за възобновяване на полетите в рамките на Шенгенската зона до края на този месец. Перспективите им ще станат по-ясни, когато правителството обяви конкретно какви мерки за подкрепа на този сектор планира.

За икономиката правителството подготвя редица "целенасочени мерки" през следващите няколко седмици и месеци. Те може да включват намаляване на ДДС за транспортните и кетъринг услугите, субсидии за служителите с намалено работно време, някаква форма на компенсация за собствениците на имоти, които са претърпели загуби заради намаляването на наемите, подкрепа за кредитополучателите, както и данъчни облекчения за бизнеса, който е пострадал от ограничителните мерки.

По-трайните мерки за подсилване на трудовия пазар, които може да бъдат представени утре, включват някои намаления на вноските за социални осигуровки както за работодателите, така и за служителите, за да се овладее очаквания скок на безработицата, пише вестникът.

mediapool.bg