Кламер БГ - Новини: Гръцкият премиер иска вот на доверие след краха на коалицията заради името на Македония

Гръцкият премиер иска вот на доверие след краха на коалицията заради името на Македония

Европа

|
Нед, 13 Ян 2019г. 14:21ч.
Гръцкият премиер иска вот на доверие след краха на коалицията заради името на Македония

Гръцкият премиер Алексис Ципрас съобщи, че ще поиска вот на доверие от парламента, след като коалиционният му партньор напусна правителството и то остана без парламентарно мнозинство, откривайки възможността за предсрочни избори, предаде Ройтерс.

По-рано в неделя министърът на отбраната на Гърция и лидер на партията "Независими гърци" Панос Каменос обяви, че неговата партия ще се оттегли от коалиционното правителство, тъй като не приема договора със съседна Македония за името й, постигнат миналата година между гръцкия премиер Ципрас и македонския му колега Зоран Заев.

Той допълни, че шестимата министри от партията му ще излязат от правителството.

Малко по-късно Ципрас заяви пред журналисти: "Аз взех моето решение и информирах председателя на парламента, чие незабавно ще задвижим конституционната процедура за подновяване на доверието към моето правителство"

Вотът на доверие се очаква да бъде гласуван следващата седмица. Каменос заяви, че депутатите му няма да подкрепят Ципрас.

Коалицията на Ципрас има 153-ма от общо 300 депутати в гръцкия парламент, като 145 са от неговата партия "Сириза", която освен това е подкрепяна от един независим депутат. "Независими гърци" има 7 депутати.

Според социологическите проучвания "Сириза" изостава с 12 пункта от консервативната партия "Нова демокрация", която също се противопоставя на споразумението с Македония и заплашва да го блокира.

Пламенен ляв политик, Ципрас спечели изборите през 2015 г. с обещания срещу мерките за финансови икономии, но се наложи да прилага, за да спаси страната си, изпаднала до ръба на фалит и приела международен спасителен план. Гърция излезе от спасителната програма в средата на 2018 г.

Каменос, който е в коалиция с Ципрас от 2015 г., никога не е прикривал враждебното си отношение към споразумение с Македония, чийто парламент вече гласува конституционните промени, за да се именува тя Северна Македония, както се договориха Ципрас и Заев. Споразумението има силната подкрепа на ЕС и САЩ, тъй като разрешаването на спора между двете страни ще отвори пътя за присъединяването на Скопие към евроатлантическите структури.

"Срещнах се с премиера, имахме доста дълъг разговор. Имахме сътрудничество, което продължи цели четири години в правителство на националното единство. Ние успяхме да извадим страната от меморандумите. Първата цел бе постигната. Но темата за Македония не ми позволява да не пожертвам поста си. Благодарих на премиера. По националния въпрос това сътрудничество не може да продължи. "Независими гърци" се оттегля от правителството", заяви Каменос.

В Гърция обаче има сериозна съпротива срещу това името на съседната държава да съдържа названието на северната гръцка област Македония, в което гърците подозират териториални претенции.

Каменос обяви по-рано, че споразумението е национално предателство и многократно заплаши да напусне коалицията, ако документът бъде внесен за ратификация в гръцкия парламент, което се очаква да стане по-късно този месец.

Каменос каза, че всяка сделка, включваща името "Македония" за названието на съседната държава, е неприемливо, тъй като то е неотменно свързано с гръцката цивилизация и култура.

До момента правителството разчиташе, че споразумението ще мине в парламента с гласовете на лявоцентристки и независими депутати.

Междувременно гръцката прокуратура разследва телефонни заплахи срещу депутати, които в изявления подкрепят споразумението.

Опозицията настоява за референдум за името на "Северна Македония".

Македонският премиер Заев се натъкна на огромни трудности, но в крайна сметка успя да договори парламентарна подкрепа за конституционните промени, които бяха гласувани в петък.

Двете страни постигнаха споразумение за името през юни м.г.. То обаче ще стане факт едва след като го гласува и гръцкият парламент.

Заради вътрешнополитически скандал през октомври оставка подаде и гръцкият външен министър Никос Коцияс. Той бе архитект на споразумението с Македония, но напусна заради сблъсък с Каменос и неудовлетворен, че не е получил достатъчна подкрепа от Ципрас.

mediapool.bg