Кламер БГ - Новини: Гръцки ресторантьори обжалват забраната за пушене

Гръцки ресторантьори обжалват забраната за пушене

Европа

|
Нед, 19 Ян 2020г. 12:43ч.
Гръцки ресторантьори обжалват забраната за пушене

Гръцката асоциация на собствениците и потребителите в ресторантьорството (PASKEDI) е подала петиция до висшия административен съд на Гърция, с искане за отмяна на решението за прилагане на забраната за пушене, въведена през 2009 г. и наложена миналата година от новото правителство, което е отклонило възможността за всяко смекчаване на разпоредбите й, съобщи агенция БГНЕС, като се позовава на в. "Катимерини".

В изявлението се посочва, че "асоциацията има за цел да защити общите интереси на собствениците на заведения за обществено хранене."

"Откакто забраната започна да се прилага строго миналата година, баровете, кафенетата, ресторантите и развлекателните съоръжения понесоха сериозни финансови щети", заявява ресторантьорската асоциация.

Тя настоява правителството в Гърция да приеме по-меки преходни ограничения.

"Законът за борба с тютюнопушенето нарушава свободата на хората да развиват своята личност и да упражняват своите професионални свободи", твърдят от PASKEDI. Освен това законът нарушава принципа на пропорционалност по отношение на размера на наложените на нарушителите глоби.

mediapool.bg