Кламер БГ - Новини: Гръцки пенсионери се местят в България в търсене на по-евтин живот

Гръцки пенсионери се местят в България в търсене на по-евтин живот

Европа

|
Пет, 09 Ноем 2018г. 13:45ч.
Гръцки пенсионери се местят в България в търсене на по-евтин живот

Пенсиите на гръцките пенсионери са намалени толкова много, че някои от тях се местят в България, една от най-бедните страни в Европа, съобщава агенция Блумбърг.

Сред тях е 75-годишният Георгиос. След смъртта на жена си той дал под наем апартамента си в Солун, втория по големина град на Гърция, стегнал си куфарите и се премества в София, където месечната му пенсия от 800 евро му позволява да “живее като крал”, посочва агенцията, цитирана от БТА.

“Разбира се, има трудности с приспособяването и приятелите”, казва гъркът, без да споменава фамилията си от страх, че данъчните в родината му може да решат да го проверят. “Но с парите, които имам, мога да се връщам в Гърция често”, доволен е Георгиос.

Гърция, любима дестинация за пенсиониране на други европейци, сега вижда как собствените ѝ граждани се насочват към по-евтината им северна съседка, за да прекарат там старините си, след като пенсиите им бяха намалени поне 20 пъти по време на дълговата криза.

Бюджетът на Гърция, който бе изпратен до Европейската комисия на 15 октомври, включва сценарий без допълнително намаление на пенсиите. Правителството вярва, че страната може да изпълни целта за бюджетен излишък преди обслужването на дълга от 3,5% от БВП без подобни съкращения. Решението по въпроса ще бъде взето в края на ноември, твърди европейски представител.

Междувременно гръцките пенсионери правят рационалния избор да се преместят в България. През 2017 г. по данни на Евростат разходите за живот в Гърция са били почти двойни спрямо тези в България.

“Като цяло животът е с 30% по-евтин от този в Гърция, и то ако решиш да останеш в София, Бургас или Пловдив. В по-малките градове или села животът е дори по-евтин”, казва Георгиос.

71-годишният Никос изброява причините, които са го накарали да изживее старините си в България - хлябът струва 60 цента, вечерята навън трудно може да надвиши 10 евро, а едностаен апартамент в добър квартал може да се намери за 200 евро. Пенсията на Никос била намалена с 45% по време на кризата и сега е 1100 евро. Той очаква пенсията му да бъде намалена още, ако кредиторите натиснат премиера Алексис Ципрас да продължи със съкращенията. Но споделя, че в София живее много добре.

“Рядко се прибирам в Атина. Синът ми често ме посещава и винаги купува неща, които са по-скъпи в Гърция”, казва той.

mediapool.bg