Кламер БГ - Новини: Готви се отнемане на гражданството на шофьора, опитал се да похити автобус в Италия

Готви се отнемане на гражданството на шофьора, опитал се да похити автобус в Италия

Европа

|
Четв, 21 Март 2019г. 15:35ч.
Готви се отнемане на гражданството на шофьора, опитал се да похити автобус в Италия

Адвокатът на мъжа, похитил и подпалил вчера автобус с 51 италиански ученици, каза, че клиентът му е обяснил по време на разпитите, че е искал да направи нещо впечатляващо, за да привлече вниманието върху последиците от миграционните политики, предаде Франс прес.

Шофьорът на автобуса, 47 годишен италиански гражданин от сенегалски произход, беше идентифициран още вчера като Усейну Си. Той бе задържан по обвинения за взимане на заложници, планиране на масово убийство и предизвикване на пожар с утежняващо вината обстоятелство "тероризъм", пояснява Франс прес.

Според прокурора на Милано Франческо Греко е истинско чудо, че не се е стигнало до масово убийство и карабинерите са успели да спрат навреме автобуса и да извадят всички деца от него. Според Алберто Нобили, ръководител на звеното за борба с тероризма в Милано, нападателят действал като "вълк единак", но не е имал връзки с радикалния ислямизъм.

Действията на шофьора на училищния автобус са били преднамерени. Той е подготвял атаката от няколко дни и е искал целият свят да говори за нея. Мъжът е качил в ЮТюб видео, за да обясни действията си и да призове Африка към бунт. Видеото е било предназначено за негови близки от град Крема край Милано, но също и от Сенегал.

Нападателят е бил женен за италианка, но се е развел. Той имал две деца тийнейджъри от брака си.

Отвличането на автобуса с учениците стана вчера преди обед. Петдесет и един ученици от гимназията в Крема пътували заедно с трима възрастни придружители за спортна проява.

Внезапно шофьорът сменил посоката и се отправил по магистралата към миланското летище Линате. Заложническата криза продължила около 40 минути. Мъжът предупредил пътниците в автобуса, че никой няма да излезе жив от него, разказват няколко деца. После той им взел мобилните телефони и поискал от придружителите да вържат децата с електрически кабел.

Мъжът носел и бидон с бензин и запалка и заплашвал децата, че ако мръднат, ще ги залее с бензина и ще ги подпали. Не спирал да повтаря, че има толкова много хора, които продължавали да умират в Африка и че вината за това е на италианските вицепремиери Матео Салвини и Луиджи Ди Майо, разказва една от ученичките в автобуса. Тя допълва, че шофьорът е изливал бензин на земята, докато шофирал и твърди, че той е размахвал пистолет и нож.

Според прокурора Греко шофьорът е блъснал автобуса в кола, в която е имало мъж и дете, които избягали, преди колата им да се подпали.

Герой на вчерашния ден било 13-годишно момче от автобуса, което успяло да вземе паднал на земята, мобилен телефон на свое другарче и да се обади на полицията и карабинерите.

Накрая полицията и карабинерите организирали пътни блокади, но шофьорът преминал през първата. После обаче бил заставен от три полицейски коли да спре. Тогава той запалил автобуса, но карабинерите и полицията действали бързо и успели да счупят стъклата и да извадят изпадналите в шок деца. Дванайсетина деца и двама възрастни били откарани в болница заради леко вдишване на дим. Автобусът е напълно опожарен.

След инцидента италианският вицепремиер Матео Салвини каза, че шофьорът е имал в миналото проблеми с органите на реда заради сексуална агресия над малолетен и заради каране в нетрезво състояние.

Вътрешното министерство проверява възможността за отнемане на италианското гражданство на сенегалеца, поясниха източници от ведомството.

Едно от децата в автобуса разказва, че нападателят твърдял, че искал да си отмъсти за смъртта на дъщерите си, които се удавили в Средиземно море при опит да стигнат до Италия, допълва ДПА.

mediapool.bg