Кламер БГ - Новини: Германският външен министър: Европа няма да бъде "ничия пионка"

Германският външен министър: Европа няма да бъде "ничия пионка"

Европа

|
Вт, 30 Юни 2020г. 11:11ч.
Германският външен министър: Европа няма да бъде "ничия пионка"

Сякаш пандемията не е достатъчна, та сега към дневния ред на Германия се добавят и решаващите преговори за Брекзит, обтегнатите трансатлантически отношения и израелско-палестинският конфликт. В такава обстановка федералната република се готви да поеме от утре водеща роля в международните отношения.

Утре Берлин поема шестмесечното ротационно председателство на Евросъюза и едномесечното ротационно председателство на Съвета за сигурност на ООН.

В интервю пред ДПА германският външен министър Хайко Маас очертава целите на страната си в следващите месеци: силна и обединена Европа, изправена пред глобална криза и непредсказуеми напрежения.

ДПА: Очакванията към европейското председателство на Германия са много големи. Ще бъде ли това едно от най-важните ротационни председателства за последните десетилетия?

Маас: Дори и да го нямаше коронавируса, това пак щеше да бъде много важно председателство. Пандемията просто повиши още повече очакванията на държавите членки и натиска - във всички случаи ние приемаме много сериозно това предизвикателство. Трябва да изведем ЕС от тази криза като по-силна организация.

ДПА: Кои три цели трябва да постигне Германия, за да може в края на годината да каже: това европейско председателство беше успешно?

Маас: Трябва да решим финансовите въпроси, имам предвид приемането на програмата за възстановяване от кризата с коронавируса, както и многогодишната финансова рамка до 2027 г. Второ, трябва успешно да приключим Брекзита. И трето, трябва да успеем да позиционираме Европа като единна сила в глобалната борба за надмощие между САЩ, Китай и Русия, която става все по-непредсказуема. Сега имаме шанс да уверено да заявим позициите си, ако действаме заедно като европейци. В противен случай се превръщаме в нечия пионка.

ДПА: В началото на пандемията европейските страни неочаквано и без координация затвориха границите си, за да се предпазят. Може ли нещо подобно да се случи отново?

Маас: В тази криза Европа научи много за това, което още й липсва, но и за силните си страни. Подобрихме координацията си и си помогнахме в дух на солидарност, с невиждани досега темпове и мащаби. Не е изключено пак да се наложи затваряне на граници, ако в даден регион на ЕС степента на заразяване е значително по-голяма от друг. Но това трябва да бъде договорено и координирано на общоевропейско равнище.

ДПА: В момента отношенията на Германия със Съединените щати са подложени на изпитание. Съгласен ли сте с тези, които казват, че те никога не са били толкова лоши?

Маас: Трансатлантическото партньорство е изключително важно и ще продължи да бъде важно, затова работим за гарантиране на неговото бъдеще. Но в сегашния си вид то вече не отговаря на изискванията на двете страни към него. Именно затова има спешна нужда от действия в тази посока.

ДПА: Ще се подобрят ли нещата, ако през ноември президентът Доналд Тръмп загуби изборите?

Маас: Всеки, който си мисли, че поемането на президентския пост от демократ ще възстанови трансатлантическото партньорство такова, каквото беше преди, подценява настъпилите структурни промени.

ДПА: Ще се превърне ли и Covid-19 във важна тема за германското председателство на Съвета за сигурност на ООН?

Маас: Искаме да направим още един опит да постигнем обща позиция по въпроса за коронавирусната пандемия. Фактът, че досега това не е било възможно, е присъда за Съвета за сигурност.

ДПА: А защо не бе възможно?

Маас: Най-вече поради американско-китайския конфликт. Този въпрос (за коронавируса) може би не е необходимо да бъде решен с резолюция. Но в много отношения международната общност все още споделя общи цели. Китай и САЩ трябва да оставят настрана различията си при обсъждането на такъв глобален проблем. Недопустимо е Съветът за сигурност да мълчи, когато целият свят се сблъсква с пандемия.

ДПА: Не показва ли това, че в Съвета за сигурност има сериозен проблем?

Маас: Да. Това е поредният случай, в който Съветът за сигурност е на ръба на парализата. По важни актуални кризи като Сирия и коронавируса Съветът за сигурност вече не отговаря на изискванията, които има към него. Той постоянно сам възпрепятства работата си - понякога обструкцията идва от едната страна, понякога от друга.

ДПА: И въпреки това всички опити през последните десет години да бъде реформиран се проваляха.

Маас: С оглед на сегашното положение, в което се намира Съветът за сигурност, нуждата от реформирането му е още по-належаща. Въпреки това обаче липсва балансиран подход по този въпрос.

ДПА: Германия все още ли се стреми към постоянно място в Съвета за сигурност като част от подобна реформа?

Маас: Това е една от многото ни цели.

ДПА: Израел може да започне планираното анексиране на палестински територии от 1 юли? Какво ще направи Германия?

Маас: С оглед на председателствата на Европейския съвет и Съвета за сигурност на ООН ще играем посредническа роля по този въпрос. И в двете институции трябва да опитаме да сближим позиции, между които има наистина големи различия. В подобни ситуации от председателя се очаква да играе посредническа роля, но в рамките на тези институции, а не на терена. Въпреки всичко ние ще продължим да поощряваме преките преговори между Израел и палестинците. Това остава единственият начин да предотвратим анексирането.

По БТА

mediapool.bg