Кламер БГ - Новини: Германските заводски поръчки потънаха през март заради коронавируса

Германските заводски поръчки потънаха през март заради коронавируса

Европа

|
Ср, 06 Май 2020г. 16:08ч.
Германските заводски поръчки потънаха през март заради коронавируса

Германските заводски поръчки спаднаха с 15.6 процента през март спрямо предходния месец, тъй като страните в Европа и извън нея замразиха обществения живот и бизнес активността заради коронавируса, сочат публикуваните в сряда данни, цитирани от Асошиейтед прес.

Търсенето от местни и чуждестранни клиенти на стоки, произведени в най-голямата европейска икономика, е спаднало поравно, посочи министерството на икономиката.

Поръчките от Германия намаляха с 14.8 процента, от еврозоната - със 17.9 на сто, а от други държави - с 15 процента.

Особено изразен спад има в поръчките на стоки за производство, като заводски машини, които отчитат намаление с 22.6 процента.

Именно през март пандемията от коронавирус удари Европа. Първо Италия, а след това и другите държави, наложиха мащабни ограничения върху обществения живот и бизнеса.

Германия предприе ограничителните мерки в средата на март и никога не е разпореждала да се затворят заводите, но компаниите спряха производство в някои сектори, като автомобилния, а веригите на доставки бяха нарушени.

Данните за януари и февруари са сравнително стабилни, като поръчките са намалели само с 2.7 процента през първото тримесечие спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, отбелязва министерството.

Германия в момента е в процес на постепенно разхлабване на мерките, наложени през март също както и в много други европейски страни, но се очаква икономическите последици да са сериозни.

mediapool.bg