Кламер БГ - Новини: Германски министър предлага натиск чрез санкции върху Русия заради Сирия

Германски министър предлага натиск чрез санкции върху Русия заради Сирия

Европа

|
Ср, 04 Март 2020г. 17:02ч.
Германски министър предлага натиск чрез санкции върху Русия заради Сирия

Германия има тесни икономически връзки с Русия и може да ги използва като средство за натиск върху президента Владимир Путин заради намесата на страната му в Сирия, каза германската министърка на отбраната, цитирана от Ройтерс.

Ескалацията на военните действия в северозападната сирийска провинция Идлиб, където Русия подкрепя офанзивата на армията на президента Башар ал Асад срещу поддържаните от Турция бунтовници, крие риск от пряка конфронтация между двете големи чуждестранни сили.

Германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер каза пред телевизия Ер Те Ел, че страната й има тесни търговски отношения с Русия и вече е използвала санкции в украинския конфликт, за да покаже на Москва, че не всичко й е позволено.

"Това сега е въпросът, който трябва да бъде повдигнат относно Сирия", заяви тя. Крамп-Каренбауер подчерта, че Германия трябва да покаже на Русия, че "ние доста добре знаем какво прави тя в Сирия".

Тя повтори своето предложение за създаване на зони за сигурност в Сирия за защита на цивилното население и добави, че канцлерката Ангела Меркел се опитва да убеди Путин да я подкрепи.

Ако всички ангажирани играчи в региона подкрепят създаването на такива зони за сигурност, Германия и други европейски страни може да бъдат помолени да защитават тези зони, посочи Крамп-Каренбауер.

Според нея обаче най-реалистичният сценарий е за такива зони да отговарят ООН и ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа).

mediapool.bg