Кламер БГ - Новини: Върховният съд в Унгария оправда журналистка, ритала мигранти

Върховният съд в Унгария оправда журналистка, ритала мигранти

Европа

|
Ср, 31 Окт 2018г. 14:59ч.
Върховният съд в Унгария оправда журналистка, ритала мигранти

Върховният съд на Унгария оправда репортерка, осъдена по обвинение, че преди три години е ритала и препъвала мигранти, за да им попречи да влязат на унгарска територия от Сърбия, предаде ДПА.

Обявеното в сряда решение на съда отменя присъдите от две по-долни инстанции. Петра Ласло бе осъдена на три години условно заради действията си, привлекли вниманието и възмущението на световната общност по време на бежанската криза на Балканите през есента на 2015 г. Няколко видеозаписа показваха как Ласло рита едно момиче и препъва мъж с дете на ръце, докато прииждащите от Сърбия мигранти се опитват да се изплъзнат на полицаите, които препречват пътя им.

Подсъдимата се извини пред съда и оправда поведението си със страх от мигрантите. Въпреки това тя бе уволнена от тогавашния си работодател - телевизията N1TV.

Днес Върховният съд постанови, че Петра Ласло трябва да бъде обвинявана за нарушаване на обществения ред, а не по наказателния кодекс.

Няколко дни след инцидента с Ласло правителството на Унгария приключи с построяването на ограда от бодлива тел по сръбската граница. До март 2016 г. всички държави по т.нар. Балкански път спряха придвижването на мигранти към богатите страни в Западна Европа.

mediapool.bg