Кламер БГ - Новини: Втори германски гражданин арестуван по подозрения, че е шпионирал за Русия

Втори германски гражданин арестуван по подозрения, че е шпионирал за Русия

Европа

|
Четв, 26 Ян 2023г. 15:09ч.
Втори германски гражданин арестуван по подозрения, че е шпионирал за Русия

Втори германски гражданин арестуван по подозрения, че е шпионирал за Русия

Втори германски гражданин е бил арестуван на летището в Мюнхен по подозрения в държавна измяна заради предполагаемото му сътрудничество със служител на германската разузнавателна служба с цел предаване на разузнавателна информация на Русия, предаде Ройтерс като се позовава на съобщение на главната прокуратура в Берлин.

Мъжът, идентифициран като Артур Е., е бил задържан миналата неделя при пристигането си в Германия от САЩ, се казва в изявление на прокуратурата. Смята се, че той е съдружник на Карстен Л., служител на Германското външно разузнаване, който беше арестуван през декември 2022 г. по подозрения в шпионаж в полза на Русия.

За Артур Е., който не е служител на германското разузнаване, се смята, че е предавал на руското разузнаване информация, получена от Карстен Л., казва прокуратурата.

Вече е била издадена заповед за арест на Артур Е., който беше изправен пред съдия от висшия наказателен съд на Германия в понеделник тази седмица и задържан под стража. Разследването по случая е било извършено в тясно сътрудничество с Германското външно разузнаване и Федералното бюро за разследване на САЩ, допълва прокуратурата.

Германските власти предупредиха за вероятност от засилване на руския шпионаж предвид на противопоставянето между Кремъл и Запада заради руската инвазия в Украйна.

mediapool.bg