Кламер БГ - Новини: Водещи спонсори на кампанията за Брекзит не вярват, че той ще се случи

Водещи спонсори на кампанията за Брекзит не вярват, че той ще се случи

Европа

|
Пет, 11 Ян 2019г. 19:28ч.
Водещи спонсори на кампанията за Брекзит не вярват, че той ще се случи

Двама от най-големите финансови дарители на кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз сега смятат, че проектът, който са отстоявали, в крайна сметка ще бъде изоставен от правителството и страната ще остане в Европейския съюз. Питър Харгрийвс – милиардерът, който беше вторият по големина спонсор на кампанията за напускане на ЕС през 2016 г., и ветеранът в управлението на хедж фондове Криспин Оди, заявиха пред Ройтрес, че те очакват Великобритания да остане в ЕС, независимо от тяхната победа на референдума през 2016 година.

Оди, който ръководи хедж фонда Odey Asset Management, казва, че поради тази причина се подготвя за укрепване на британския паунд, след като неговият водещ фонд по-рано спечели от това, че залагаше срещу британски активи на фона на страховете на пазара за въздействието на Брекзит.

Песимизмът на двамата бизнесмени идва в момент на блокаж в британския парламент относно споразумението, постигнато от премиера Тереза Мей с ЕС по условията за напускане на блока. Всичко това създава значителна несигурност по въпроса как и дори дали ще се случи Брекзит.

Харгрийвс, който е натрупал своето състояние като съосновател на фонда на супермарект Hargreaves Lansdown, заяви, че според него политическият елит е решен да потопи Брекзит и това ще накара поколение напред да не се доверява на британската политическа класа.

Правителството, казва той, вероятно първо ще поиска удължаване на формалния процес по напускане на ЕС, а след това ще свика втори референдум.

"Аз напълно съм се отказал. Аз съм напълно отчаян. Не мисля, че Брекзит въобще се случи", казва 72-годишният Харгрийвс, който е един от най-богатите британци и дари 3.2 млн. паунда на кампанията, която агитираше хората да гласуват за напускане на ЕС.

"Те (проевропейците) залагат на факта, че на хората вече толкова им е писнало, че просто ще кажат "зарежете, да останем". Аз виждам такъв подход. Проблемът е, че когато нещо не се случва толкова дълго, по-малко му се ядосвате".

Преобръщането на Брекзит наопаки ще стане един от необикновените обрати в британската история и препятствията пред друг референдум остават високи. Съгласно референдума от 2016 г., и двете големи политически партии имат задължение страната да напусне ЕС.

Оди, който е финансирал кампанията в полза на Брекзит с 870 000 паунда, обаче не вярва, че ще има втори референдум, както и че Брекзит ще се състои.

Според мен това няма да стане, казва той. "Просто не мога да видя как ще стане с тази конфигурация в парламента", допълва финансистът.

Британският парламент е смятан като цяло за проевропейски, тъй като две трети от депутатите са гласували на референдума за оставането в ЕС.

Оди казва, че е променил позицията си за британската валута през последния месец и изглежда, че паундът може да бъде достатъчно силен.

Лидерски вакуум

И Харгрийвс, и Оди твърдят, че една от причините за техния песимизъм е липсата на посока от страна на привържениците на Брекзит.

За нещастие, почти никой не ръководи щурма към Брекзит, той е без ръководство, което е проблем, споделя Оди.

Той казва, че при нов референдум е готов пак да дари пари за каузата Брекзит, докато Харгрийвс се колебае.

Други известни спонсори на Брекзит, които са финансирали кампанията, са по-оптимистични за съдбата му, отбелязва Ройтрес.

Пол Маршал, председател на хедж фонд компанията Marshall Wace, която управлява активи за 39 млрд. долара, смята, че изоставянето на Брекзит би било погрешно и ще нанесе големи вреди.

"Независимо от клоунадата в парламента, перспективата за отмяна на референдума от 2016 г. според мен е много малка", казва Маршал, който е дарил 100 000 паунда за кампанията за напускане на ЕС непосредствено преди гласуването.

Маршал прогнозира, че най- вероятно Великобритания ще напусне ЕС през март без споразумение или правителството ще осигури ревизирана сделка за Брекзит, разрешавайки трънливия проблем с ирландския предпазен механизъм, което означава, че Брекзит ще се забави за кратко.

Друг гласовит привърженик на Брекзит е Тим Мартин, шеф на британската верига пъбове JD Wetherspoon, който е финансирал кампанията през 2016 г. с 212 000 паунда. Той отказва да размишлява за втори референдум.

Той обикаля своите клубове и говори с клиентите за преимуществата на Брекзит без сделка с ЕС. До края на януари Мартин смята да посети 100 от своите пъбове.

Втори референдум би бил "кошмар", коментира той и допълва: "Това е все едно да кажеш: "Мислите ли, че трябва да имаме още една световна война? или "Какво мислите за това да ви удари мълния?""

mediapool.bg