Кламер БГ - Новини: Великобритания национализира жп линии в Северна Англия

Великобритания национализира жп линии в Северна Англия

Европа

|
Ср, 29 Ян 2020г. 17:29ч.
Великобритания национализира жп линии в Северна Англия

Британското консервативно правителство съобщи днес, че ще национализира от 1 март железопътни линии в Северна Англия, управлявани от частния оператор Нортън рейл (Northern Rail) и които не функционират достатъчно добре, съобщи Франс прес.

Това ще бъде втората национализация на железопътни линии в рамките на две години, извършена от консервативно правителство.

През 2018 година железопътната линия между Лондон и Единбург - Ийст коуст (East Coast) премина отново под държавен контрол само три години след предишната й приватизация.

Министърът на транспорта Грант Шапс определи в началото на януари обслужването по северните линии като наистина лошо и "кошмарно" още от 2016 година, когато франчайзът беше поверен на Нортън.

Частният оператор Нортън, собственост на германския Арива (Arriva), който е филиал на Дойче бан (Deutsche Bahn), получи концесията на тези линии до 2025 година.

Арива заяви в комюнике, че проблемите се дължали на външни фактори като остарелите инфраструктури и стачките.

Силно натоварената жп мрежа, свързваща градове като Манчестър, Ливърпул и Нюкасъл, от години страда от проблеми като закъснения и отмяна на влакове, особено след влизането в сила на новите разписания през март 2018 година.

Синдикатите веднага приветстваха решението на правителството.

Експлоатацията на железниците във Великобритания беше приватизирана в средата на 1990-те години по време на консервативното правителство на Джон Мейджър.

mediapool.bg