Кламер БГ - Новини: В Италия предприемачите са настроени песимистично

В Италия предприемачите са настроени песимистично

Европа

|
Четв, 29 Ноем 2018г. 18:15ч.
В Италия предприемачите са настроени песимистично

Обезпокоени от забавянето на темпа на икономическия растеж и липсата на визия на управляващата популистка коалиция, италианските предприемачи са настроени песимистично, макар да се надяват изпълнителната власт да осъзнае как стоят нещата.

Индексът на доверието на предприемачите в Италия спадна от 102,5 на 101,1 пункта през ноември, отбелязвайки петия си пореден месец на понижение и достигна най-ниското си равнище от декември 2016 година.

Доверието на потребителите също отслабва - от 116,5 до 114,8 пункта през ноември, което е минималната му стойност от сформирането на популисткото правителство в началото на юни.

"Данните на Италианския статистически институт безпристрастно отразяват състоянието на духа на предприемачите, недоверието е важно, макар ние, като предприемачи, да сме длъжни винаги да сме в челните редици", поясни Фабио де Феличе, основател и ръководител на компанията Protom, която предлага консултантски услуги и по-специално и в сектора на съвременния инженеринг.

"За жалост сигналите не са твърде окуражителни. Най-важният проблем е липсата на визия в средносрочна перспектива. (Правителството) функционира със съобщения", които "се променят през час", заявява той със съжаление.

"Тази липса на стабилност не ни позволява да организираме инвестициите си и да предвидим стратегията си", подчертава предприемачът, който е на 47 години и работи в Неапол, в Южна Италия.

Логика на оказване на помощ

"Ние искаме по-малко съобщения, битки, прояви на сила и повече промишлена визия за Италия", третата икономика в еврозоната и втората промишленост в Европа, допълва той.

Председател на сдружението на индустриалците от района на Бреша, в северната част на страната, Джузепе Пазини също подчертава, че "предприемачите са обезпокоени", тъй като някои "виждат как поръчките им силно намаляват".

Безпокойството идва от една страна от "забавянето на растежа в еврозоната, свързано с протекционистката политика, водена от (президента на САЩ) Доналд Тръмп".

От друга страна финансовият закон (бюджетът), съставен от управляващата коалиция, обединяваща "Лигата" (крайната десница) и Движението "Пет звезди"(Д5З, антисистемно), който "не е насочен към растежа, а е по-скоро следва логиката на подпомагане", с въвеждането на граждански доход, предназначен за най-бедните, отбелязва Пазини.

В района Бреша забавянето вече се усеща. Оборотът на двата най-големи сектора за този силно индустриализиран район - металургията и машиностроенето - е намалял съответно с 4,6% и 4,4% през третото тримесечие.

В същото време брутният национален продукт (БВП) остава стабилен, отбелязвайки пауза след над три години на повишение.

Правителството, което освен това предизвика недоволството на предприемачите като направи по-трудно подновяването на временните трудови договори и уволненията, очаква растеж от 1,5% през идната година. Тази прогноза обаче още отсега се оценява като нереалистична, както от Европейската комисията, която води битка с Рим по въпроса за прекомерно щедрия бюджет, така и от международни институции и икономисти.

Последна в еврозоната

"Италия трудно би могла да постигне растеж от 1%" и ще бъде "отново страната с най-слабо увеличение на БВП в еврозоната", след като "през последните две години тя бе тръгнала стабилно нагоре", със съжаление заключава Пазини, който ръководи металургичната група Feralpi.

За него е важно правителството да смени курса при създалата се обстановка. Пазини изрази надежда, че "европейската общност ще успее да накара Рим да направи бюджет, който да е насочен в по-голяма степен към растежа".

Италианското правителство, което досега изглеждаше непреклонно, сякаш вече е склонно да промени бюджета си за 2019-а, за да избегне сблъсък с Брюксел, но най-вече, за да отслаби напрежението на финансовите пазари.

Правителството е на път да направи нови разчети за социалните разходи (улеснено пенсиониране, граждански доход. . . ) и би могло да разсрочи някои ресурси.

Пазини гледа с добро око на факта, че правителството обмисля да съживи плана Промишленост 4.0, чрез който се дава възможност на компаниите да се модернизират.

Де Феличе също призовава правителството да обърне "по-голямо внимание на инвестициите, инфраструктурата и компаниите: когато това бъде направено, всичко отново ще се задвижи", защото "компаниите са двигателят на всичко, на икономика, на потреблението, на заетостта".

По БТА

mediapool.bg