Кламер БГ - Новини: Български продавач станал жертва на расистко нападение в Шотландия

Български продавач станал жертва на расистко нападение в Шотландия

Европа

|
Пет, 11 Ян 2019г. 15:10ч.
Български продавач станал жертва на расистко нападение в Шотландия

Български продавач на вестници разпространи шокиращи кадри от охранителна камера, на които се вижда как той е станал жертва на побой от страна на двама крадци, които отправили расистки коментари по негов адрес, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Инцидентът станал пред магазина за вестници на тридесет и девет годишния Илхан Ахмедов в Мъсълбърг в Шотландия миналия август. Двама крадци поискали от българския гражданин да им даде пари в брой и алкохол. После те пребили Ахмедов жестоко, като през цялото време викали "Това е нашата страна".

След побоя българинът бил целият в кръв и с фрактури.

През ноември единият от нападателите - Крейг Дъглас, на 24 години, получил 18 месеца затвор за атаката. Но съучастникът му Боб Клиланд, на 28 години, получил две години пробация, 200 часа общественополезен труд и разпореждане да плати на жертвата 2000 лири компенсация.

Ахмедов, който е в Шотландия от две години, каза, че се е почувствал изоставен от съдебната система, защото единият от нападателите не е бил осъден на затвор и затова решил да публикува и кадрите от охранителната камера.

От кадрите се вижда как Дъглас вика на Ахмедов и на съпругата му Айсел: "Смятате ли, че британците са малцинство, докато вие сте мнозинство? Това си е нашата страна. От Полша или от Литва пристигате тук и трупате пари".

mediapool.bg