Кламер БГ - Новини: Брюксел предложи 1 година по-дълъг преходен период за Брекзит

Брюксел предложи 1 година по-дълъг преходен период за Брекзит

Европа

|
Ср, 17 Окт 2018г. 16:16ч.
Брюксел предложи 1 година по-дълъг преходен период за Брекзит

Ръководителят на екипа на Европейския съюз в преговорите за Брекзит Мишел Барние предложи преходният период след излизането на Великобритания от съюза да бъде удължен с една година, за да се деблокират преговорите, предаде Франс прес, като се позова на двама европейски дипломати.

Според източниците удължаването на срока ще даде възможност да се договорят бъдещите отношения между Лондон и ЕС и да се реши въпросът с границата между Ирландия и Северна Ирландия - основния препъникамък в дискусиите.

Европейският съвет ще обсъди тази вечер хода на преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Преговорите бяха замразени в края на миналата седмица и днес се очаква решение дали през ноември държавните и правителствените ръководители от ЕС ще се съберат на извънредно заседание по този повод.

Европа няма да пострада, ако се позволи на Великобритания да остане в митническия съюз и вътрешния пазар на Европейския съюз след договорения преходен период, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн, цитиран от Ройтерс. Договореният срок на преходния период може да бъде удължен без особен проблем. Ако към него се добави една година, това няма да навреди на Европа, а надявам се и на Великобритания, заяви в сряда Аселборн пред германското обществено радио.

Ирландският външен министър Саймън Ковини заяви днес, че удължаване на срока е било обсъждано от Великобритания и ЕС, защото "просто не сме, където трябва да бъдем"

Британското правителство не иска удължаване на преходния период след Брекзит, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Би Би Си. Политическият анализатор на Би Би Си Лора Кюнсбърг написа в Туитър, че правителството на Тереза Мей е отхвърлило възможността за удължаване на преходния период.

Според договорения между Лондон и Брюксел план преходният период трябва да започне на 29 март 2019 г. и да трае 19 месеца - до 31 декември 2020 г.

Британският в "Таймс" припомня, че през прехода Обединеното кралство ще запази съществуващите връзки с ЕС, но няма да има свои представители нито в Еврокомисията нито в Европейския парламент. На среща с министрите си вчера Мей е била принудена да признае, че желанието на Брюксел за прокарване на граница през Ирландско море и за оставане на Северна Ирландия в митническия съюз с ЕС продължава да е основният и за момента неразрешим проблем пред постигането на споразумение, посочва "Таймс".

Брюксел и Лондон искат границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия да остане отворена за преминаване на хора, стоки и услуги, но и досега не е ясно как може да се постигне това, ако Великобритания въведе нов митнически режим с ЕС. Лондон не иска да приеме различни митнически режими за Северна Ирландия и останалата част от територията си, опасявайки се от съживяване на сепаратистките проблеми.

Според "Таймс" все още има надежда в митническия съюз да остане цяла Великобритания. Той обаче признава, че е абсолютно неясно как може да стане това и постижимо ли е изобщо. По информация на "Таймс" Германия също би искала преходният период да се удължи.

Берлин се готви за всички варианти

В сряда германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че все още има шанс за сключване на споразумение за по-малко хаотично излизане на Великобритания от Европейския съюз, но Берлин се готви за всички опции, включително Брекзит при липса на сделка.

Пред германския парламент Меркел уточни, че все още не е постигнато споразумение за границата между Ирландия и Северна Ирландия, отбелязва Ройтерс.

В подготовката за сценарий, при който Лондон напуска ЕС без споразумение, се разглежда правното положение на около 100 000 британски граждани в Германия и особено на тези, които са германски държавни служители, уточни Меркел.

"Искам Великобритания да бъде близък и доверен партньор за Европа след като я напусне", подчерта тя. "Но трябва да бъде ясно, че в крайна сметка винаги ще има разлика между членството в ЕС и партньорството с блока", добави тя.

Текстът на споразумението е 90 на сто готов, подчерта германската канцлерка.

Туск: ЕС трябва да е готов за Брекзит без споразумение

В писмо до участниците в днешното заседание председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че ЕС трябва да бъде готов за напускането на Великобритания без споразумение. По неговите думи следва да се запази нагласата за преговори в дух на добра воля, макар задачата да се е оказала по-трудна от предварителните очаквания.

В подготвителните документи за тазвечершното заседание се отчита, че Великобритания напуска ЕС на 29 март догодина, като дотогава, ако има сключено споразумение, то трябва да премине през одобрение в Европейския парламент и в парламентите на 28-те държави от Общността, за да влезе в сила. Допълва се, че бъдещите отношения с Лондон може да бъдат обсъждани едва след оттеглянето на Великобритания.

Другите теми на Европейския съвет

Утре Европейският съвет ще приеме заключения в областта на миграцията, включително по отношение на сътрудничеството с държави извън ЕС, опазването на границите, връщането на незаконно проникналите пришълци, обособяването на общоевропейска система за предоставяне на убежище. Отбелязва се, че в последната година броят на пристигналите в ЕС мигранти е спаднал с 95 на сто, до равнища, по-ниски от времената преди кризата от 2015 година. По данни на ЕС връщанията към Либия са се повишили десет пъти, до 28 000 души за 2017-2018 година.

Европейският съвет ще приеме заключения и по въпросите на вътрешната сигурност, включително по отношение на полицейското и правното сътрудничество, борбата с тероризма, устойчивостта срещу кибернападения. Заради опита за удар срещу информационните системи на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага, заключенията ще засягат възможностите за противодействие, сдържане и отговор на хибридни, електронни, химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи.

Участниците в заседанието ще обсъдят необходимостта от спешно прилагане на предложенията на Европейската комисия за противодействие на дезинформацията в навечерието на изборите за евродепутати догодина и на терористичното съдържание онлайн.

Ще бъде разгледана необходимостта от осигуряването на съвместимост на системите на европейските правоприлагащи служби.

В четвъртък държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят отношенията с Африка и предстоящото заседание ЕС-Арабска лига. Те ще участват и в съвместно заседание с 21 свои колеги от Азия. В следобените часове е насрочена срещата ЕС-Южна Корея.

mediapool.bg