Кламер БГ - Новини: Брекзит, коронавирус и бащинство: адска първа година на власт за Борис Джонсън

Брекзит, коронавирус и бащинство: адска първа година на власт за Борис Джонсън

Европа

|
Пет, 24 Юли 2020г. 12:09ч.
Брекзит, коронавирус и бащинство: адска първа година на власт за Борис Джонсън

От изборен успех към световна здравна криза, която едва не го уби, като се мине през годеж, раждане на бебе и осъществяване на Брекзит: първата година на власт на британския консерватор Борис Джонсън беше пълна с трусове.

56-годишният лидер празнува днес първата си година като премиер. "Преди една година се изкачвах по стълбите на "Даунинг стрийт" и дадох обещание на британския народ", заяви той днес по повод тази годишнина. Обещанието беше "да осъществя Брекзит, а след това да обединя страната и да я направя по-силна".

В средата на юли миналата година Борис Джонсън отново беше обикновен депутат, след като подаде оставка от правителството на Тереза Мей, отказвайки се от министерството на външните работи, за да демонстрира несъгласието си със стратегията й за Брекзит, за чието одобрение на референдума през юни 2016 г. той самият имаше важна роля.

Бившият кмет на Лондон с вечната си буйна и лошо сресана руса коса не закъсня да се върне в центъра на играта, когато Мей беше принудена да подаде оставка, след като парламентът отхвърли на няколко пъти споразумението за напускане на ЕС, което тя договори с Брюксел.

След това Борис Джонсън спечели лесно изборите, за да застане начело на Консервативната партия, а оттам - и на страната. След това той направи рискования ход да свика предсрочни парламентарни избори, за да си върне мнозинството, което Мей загуби на предишните избори.

Риск, който се изплати с лихвите, защото той получи най-голямото парламентарно мнозинство от времето на Маргарет Тачър, което позволи на Великобритания да напусне ЕС на 31 януари.

След 47-годишен бурен "брак", тази раздяла трябваше да отбележи "истински момент на национално обновление", според Борис Джонсън. Това "ново начало" - което трябваше да се прояви с големи инвестиции в обществените услуги и инфраструктурата, както той обеща по време на кампанията си - обаче бързо се сблъска с епидемията от новия коронавирус.

45 000 починали и едно бебе

Тогава Борис Джонсън се оказа подложен на критики, че е закъснял с въвеждането на стриктни мерки, докато по-голямата част от европейските страни вече бяха затворили границите си и изолирали своето население.

Около 45 000 смъртни случая по-късно Великобритания държи тъжния рекорд на най-засегнатата от вируса държава в Европа.

"Джонсън и неговият екип биха постъпили разумно, ако използват периода на отдих (който се очертава това лято), за да обновят подхода на правителството", написа вчера в. "Таймс" в жлъчна редакционна статия.

Самият Джонсън плати цената за своята непредпазливост, след като в края на март се разболя тежко от Ковид-19 и се озова в интензивно отделение, където той беше близо до смъртта.

Няколко седмици след излизането му от болница неговата годеница Кари Саймъндс роди първия им син, който се прибави към четирите деца на премиера от втория му брак.

Въпреки всичко Борис има своите ревностни поддръжници, които хвалят неговата способност да разпределя задачите и решимостта му. Според проучване на ЮГав, публикувано вчера, 89 на сто от консерваторите искат Джонсън да остане начело на страната.

Той е "колоритен персонаж, но със стратегическа визия", заяви за него френският президент Еманюел Макрон. "Тези, които не го взеха на сериозно, сбъркаха".

Предизвикателства

Борис Джонсън все още е изправен пред огромни предизвикателства, а истинският мащаб на отражението на пандемията върху британската икономика ще стане известен едва след няколко месеца.

След като спази своето "обещание" и да "осъществи Брекзит", лидерът иска, по повод годишнината си начело на правителството, "да положи клетва" да "не остави вируса да спре страната", в момент, когато експертите предупреждават за потенциална втора вълна на заразата.

Премиерът обаче все още не се е отървал от въпроса за Брекзит, който доведе до падането от власт на двамата му предшественици на поста, защото далеч не е гарантирано, че текущите преговори с Европа за бъдещите им отношения ще приключат със споразумение.

Той трябва да се изправи и пред един нов и по-труден съперник начело на Лейбъристката партия, водещата опозиционна партия, след като в началото на април на поста беше избран Киър Стармър. Стремежът на Шотландия към независимост и разногласията в собствената му партия, по-специално около неговия близък съветник Доминик Къмингс, също ще продължат да го занимават.

И накрая, има опасност Джонсън да бъде засенчен от нарастващата популярност на младия си министър на финансите Риши Сунак.

По БТА.

mediapool.bg