Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън отказва нов референдум за независимост на Шотландия

Борис Джонсън отказва нов референдум за независимост на Шотландия

Европа

|
Съб, 14 Дек 2019г. 09:06ч.
Борис Джонсън отказва нов референдум за независимост на Шотландия

Британският премиер Борис Джонсън предупреди шотландската лидерка Никола Стърджън, че няма да подкрепи плана й за втори референдум за независимост, съобщи Ройтерс.

Двамата са разговаряли днес следобед, само броени часове, след като и двамата лидери триумфираха на парламентарните избори, в които техните партии спечелиха съкрушителни победи.

"Министър-председателят ясно посочи, че остава противник на втори референдум за независимост, подкрепяйки мнозинството от хората в Шотландия, които не искат връщане към разделението и несигурността", се казва в съобщение на канцеларията на Джонсън.

"Той смята, че резултатът от референдума през 2014 г. е решаващ и трябва да бъде зачитан", се казва в документа.

В петък Стърджън, която е и първи министър на Шотландия, каза, че следващата седмица ще оповести планове за произвеждането на втори референдум за независимост.

"Не става дума да молим (премиера) Борис Джонсън или друг политик в Уестминстър за разрешение. Ние ще предявим демократичното право на шотландците да определят съдбата си", посочи Единбург Стърджън, цитирана от ДПА.

Нейната партия спечели 48 от общо 59-те депутатски мандат в Шотландия на вчерашните парламентарни избори в Обединеното кралство. Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели абсолютно мнозинство. Стърджън обаче бързо припомни на Джонсън, че той е лидер на партия, загубила изборите в Шотландия, където консерваторите имат два пъти по-малко депутати.

На изборите през 2017 г. те спечелиха 13 мандата в Шотландия, а вчера - само шест. Шотландската национална партия има 13 депутати повече от последните избори.

"Повече от ясно е, че повечето хора в Шотландия искат да останат в Европейския съюз", посочи Стърджън.

mediapool.bg