Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън "затвори" Великобритания

Борис Джонсън "затвори" Великобритания

Европа

|
Вт, 24 Март 2020г. 11:38ч.
Борис Джонсън "затвори" Великобритания

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън разпореди на гражданите да останат по домовете си, с което затегна допълнително безпрецедентните ограничения върху ежедневния живот в опит да бъде спряно разпространението на коронавируса в Обединеното кралство, съобщи Ройтерс.

Броят на смъртните случаи във Великобритания днес нарасна с 54 и достигна до 335. Правителството съобщи, че армията ще помага за транспортирането на милиони защитни средства до медицинския персонал, който се оплака от недостиг.

"Аз трябва да дам на британския народ една много проста инструкция - вие трябва да останете по домовете си", каза Джонсън в телевизионно обръщение към нацията, което замени обичайната му пресконференция.

Джонсън заяви, че на хората трябва да бъде позволено да напускат домовете си само за основни нужди: физически упражнения, медицински причини, да предоставят грижа на другиго или за пътуване към и от работа, когато е абсолютно необходимо.

"Това е всичко - това са единствените причини, по които трябва да излизате от дома си", каза той и допълни, че хората не трябва да се срещат с приятели или членове на семействата си, които не живеят в дома им.

"Ако не следвате тези правила, полицията ще има правомощия да ги налага, включително чрез глоби и разпръскване на събирания", заяви британският премиер.

Правителството ще затвори всички магазини, които продават стоки, които не са от първа необходимост, включително магазини за облекло и други места като библиотеки, детски площадки, фитнеси на открито и места за богослужение.

Ще бъдат прекратени всякакви публични събития, освен погребения. Забраната се отнася и до сватбите.

"Ние ще спрем всякакви събирания на повече от двама души на обществени места, с изключение на хората, с които живеете.

Парковете ще останат отворени за тренировки, но събиранията ще бъдат разпръснати", заяви Джонсън.

Съветите да останат у дома си и да избягват социални контакти не бяха чути от милиони хора през този уикенд, които се възползваха от слънчевото време, за да се съберат в паркове и живописни места и пренебрегнаха инструкциите да стоят на разстояние от поне два метра един от друг.

"Най-голямата изолация в британската история"

Лондонският в. "Дейли телеграф" коментира в заглавие: "Краят на свободата. Наредена е най-голямата изолация на обществото в британската история".

Друго британско издание - "Индипендънт", отбелязва в редакционна статия, че реакцията на премиера Борис Джонсън на коронавируса е била прекалено слаба и прекалено закъсняла.

Изданието пише, че по общо мнение Великобритания вече се катери по стръмната крива към кулминацията на заразата и мнозина смятат, че следва същата траектория като Италия. С други думи, мъчителните сцени, които виждаме в италианските болници, може скоро да се повторят в Обединеното кралство. Това е ужасяваща перспектива, от която премиерът Джонсън трябва да се страхува.

Едва ли здравната система ще може да осигури навреме всички необходими ресурси, особено респиратори. В този момент теоретичните въпроси за британския отговор на пандемията ще станат остри и неотложни. Това ще е момент на политическа равносметка, посочва "Индипендънт", цитиран от БТА.

Да бъдат освободени и някои затворници

Лондонският в. "Гардиън" подчертава, че коронавирусът е бедствие за затворите в Обединеното кралство, а освобождаването на "безобидните" затворници ще спаси живота на мнозина, смята вестникът. Това беше направено в Иран, защо да не го направим и ние, пита авторът на "Гардиън".

Британското правителство вече обяви, че възнамерява да намали натиска върху местата за лишаване от свобода, като увеличи броя затворници, които ще бъдат пуснати под домашен арест.

Благотворителна организация, подкрепяща затворниците във Великобритания, настоява лишени от свобода, които са по-възрастни и немощни, да бъдат освободени незабавно. Става дума за над 1700 души, главно мъже, на възраст над 70 години, някои от които са дори на 80 или по-стари, а има и над 90-годишни.

Освобождаването на тези "напълно безобидни" затворници безспорно ще спаси не само техния живот, но и този на надзиратели и друг персонал, особено в затвори, където има цели крила със затворници в напреднала възраст.

Според проф. Ричард Коукър от лондонския Институт за хигиена и тропическа медицина до 60 на сто от затворниците може да се заразят с коронавирус. Онези, които казват, че затворниците си получават заслуженото, трябва да имат предвид, че в живота, както и в затвора, има йерархия. Бедните и хората в неравностойно положение, които не са извършили престъпления, ще са следващите, които ще бъдат поразени от болестта, предупреждава изданието.

Заразата следва сходна траектория с италианската

В редакционен материал "Гардиън" също посочва, че разпространението на коронавируса във Великобритания следва траектория, сходна с италианската, с около две седмици закъснение. Ако болестта напредне на Острова, както предричат учени, броят на хората, починали от Ковид-19, до две седмици ще достигне около 5000 души.

Вестникът предупреждава, че мерките, предприети от правителството в Лондон, не са достатъчно рестриктивни, както е в други европейски държави.

Затова онези, които са в състояние да го направят, трябва да направят повече от препоръчаното от кабинета, съветва изданието.

Трябва да се има предвид, че ограниченията не засягат еднакво гражданите. Големи семейства, които обитават ограничена жилищна площ, ще се сблъскат с много по-големи трудности заради затварянето на училищата и други институции.

Самотно живеещите и тези, които са обект на домашно насилие, ще страдат непропорционално силно от карантината.

Като се имат предвид прогнозите на експерти, че броят на смъртните случаи във Великобритания може да достигне 250 000, приоритетът е спасяването на живот, отбелязва изданието.

То посочва, че е много притеснително, че при вземането на решение от премиера Джонсън, както изглежда, е надделяло мнението на неговия съветник Доминик Къмингс, а не това на специалистите.

В демократична държава със 70-милионно население, това не е начинът да се прави политика. Навлизаме в рискови и непознати води и е основателно да питаме дали капитанът на кораба е в състояние да се справи, заключава вестникът.

mediapool.bg