Кламер БГ - Новини: Вирусът в Италия: Над 1000 жертви и близо 3000 нови случаи

Вирусът в Италия: Над 1000 жертви и близо 3000 нови случаи

Европа

|
Пет, 13 Март 2020г. 15:42ч.
Вирусът в Италия: Над 1000 жертви и близо 3000 нови случаи

Според последните засега обобщени данни към четвъртък вечерта, смъртните случаи от епидемията от коронавируса в Италия през последните 24 часа са се увеличили със 189 до 1016, а общият брой на случаите в Италия е нараснал до 15 113 спрямо предишните 12 462. Това е най-голямото дневно увеличение в абсолютна стойност, откакто заразата излезе наяве на 21 февруари, отбелязва Ройтерс.

От първоначално заразените 1258 напълно са се възстановили, спрямо 1045 предишния ден. Около 1153-ма са в интензивно отделение спрямо 1028 предишния ден. Броят на новите смъртни случаи (189) е почти същия като обявения предишния ден - 196. Най-засегнатият регион остава Ломбардия, със 744 починали и 8725 потвърдени случая на заразени, следвана от Емилия-Романя със 146 починали и 1947 заразени. Само пет региона не са регистрирали смъртен случай.

В. "Стампа" посочва, че единствената добра новина от вчера в Италия е, че броят на починалите заразени (1016) е бил по-малък от този на излекуваните (1258).

Транспортни ограничения

Италианският министър на инфраструктурата и транспорта Паола Де Микели подписа късно снощи указ за спиране на пътническите полети на 18 летища в страната заради извънредната ситуация с разпространението на коронавируса. Сред засегнатите летища са Бари, Болоня, Катания, миланското "Малпенса", римските "Фиумичино" и "Чампино", както и летищата на Торино и Венеция.

На тези аерогари пътническите превози се спират, ще се извършват само дейности по обслужване на държавни учреждения и аварийни служби.

Множество компании напълно отмениха или силно намалиха полетите си до Италия. Тази сутрин сред тях се нареди и Етихад (Etihad), която анулира полетите до и от Рим и Милано от 14 март.

В Италия силно се ограничава и работата на наземния транспорт. Държавната жп компания Трениталия (Trenitalia) и операторът Итало (Italo) отменят редица влакове. Градските власти наредиха да бъде намален общественият транспорт. В Милано например се планира постепенно свиване на дейността на метрото и наземния транспорт с 60 процента.

Вестник "Република" съобщава и, че след бунта в редица италиански затвори заради мерките срещу коронавируса, сега назрява недоволство в италианските фабрики, които няма да преустановяват производствения процес. Работници на много места във фабрики във Северна Италия от Бреша до Мантуа са обявили спонтанни стачки. В други компании пък работниците недоволстват, че мерките за сигурност, като например тази за разстояние между работниците от три метра, не могат да се спазват заради естеството на производствения процес.

Италианските издания съобщават и за редица нарушения още в първия ден на наложената в цялата страна карантината. Сред по-фрапиращите е нашествието на жители на Милано и Торино в ски курорта Прали, където много хора имат вили. Местните жители, поставени под карантина, са били възмутени и са подали сигнал до властите, които пък са започнали проверка кога са пристигнали жителите на Милано и Торино, имащи вили там. Проверките включват и анализ на видеокамери. Сред другите случаи на нарушение има родилка от Северна Италия пристигнала в Бари с майка си, за да роди, без да казва откъде идва. Заловени са и нарушители, отишли на риба или похвалили се във Фейсбук, че са успели да се придвижат от едно на друго място, за да видят близки хора.

Помощ от Китай

Девет китайски експерти по коронавируса и тонове помощи - санитарни материали, пристигнаха снощи в Рим на борда на специален самолет с цел съдействие на Италия като най-пострадалата от болестта европейска държава, предаде Франс прес, като се позова на източници от летищните власти.

Китай, откъдето тръгна пандемията и където броят на новите случаи съществено спада, започна да изпраща специалисти и материали в ред други страни. Говорителят на китайската дипломация Гън Шуан каза вчера, че след Ирак и Иран Италия получава експерти медици, медикаменти за интензивни грижи, защитни материали и друга помощ.

Китайските специалисти, с маски на лицата, бяха посрещнати от представители на италианските здравни власти на римското летище Фиумичино. Товарът на самолета включваше по-специално респиратори, електрокардиографи, десетки хиляди маски и други консумативи, съобщи Франческо Рока, президентът на италианския Червен кръст.

Китайският външен министър Ван И увери в сряда в разговор по телефона италианския си колега Луиджи ди Майо, че Пекин ще подкрепя Италия в борбата с коронавируса. "Китайският народ няма никога да зарави ценната помощ, предоставена от Италия, когато Китай изживяваше най-тежките моменти" от епидемията на китайска територия, заяви той.

"Лекари без граници" помагат в Северна Италия

Независимата международна хуманитарна организация "Лекари без граници" (ЛБГ) съобщи, че разполага екип от специалисти, които да подкрепят четири болници в Северна Италия, в бившата червена зона, смятана за изходна точка на епидемията от КОВИД-19 в страната, предаде Франс прес.

"В сътрудничество с местните здравни власти и болничния персонал, нашите екипи работят в болниците в Лоди, Кодоньо, Казалпустерленго и Сант'Анджело Лодиджано, които все още трябва да се справят с голям брой случаи", се посочва в съобщение на НПО.

Според пресслужбата на ЛБГ в Италия, в тези градове на Ломбардия ще бъдат разположени общо 10 души от организацията.

Присъствието на тези специалисти - лекари, анестезиолози и медицински сестри, ще позволи да се използват отново около 20 легла, които досега са неизползвани поради липса на персонал в болниците на Лоди и Кодоньо, уточнява съобщението.

Италианската здравна система е на ръба

Италия отначало бе сигурна, че може да спре новия коронавирус още в начален етап, но бързото разпространение на КОВИД-19 породи страхове, че италианската система на здравеопазване може да рухне, пише в свой анализ в петък ДПА.

Малцина очакваха сегашната здравна криза в Италия. Страната е в първата осмица на индустриалните държави, въпреки много високия си публичен дълг, и една от най-популярните дестинации за международните туристи, искащи да вкусят от "долче вита". Бързото разпространение на коронавируса обаче се оказа непосилно бреме за болниците и лекарите и сега заплашва цялата здравна система, пише агенцията.

Когато първите случаи на КОВИД-19 бяха регистрирани в градчето Кодоньо в Ломбардия през февруари, Рим възхвали "отличната" здравна система. Само няколко седмици по-късно италианското правителство смята да налее големи суми в спешната помощ, особено в интензивните отделения, и съобщава за недостиг на 5000 лекари и на хиляди медицински сестри и болногледачи.

В момента има над 15 000 потвърдени случая на вируса, официално известен като SARS-CoV-2, но може би има много повече нерегистрирани заразени. Хората по места в засегнатите райони бият тревога, че нещата могат да продължат по този начин само още няколко дни, след което здравната система ще рухне.

"В момента ние вършим чудеса, но не можем да издържим така още много дълго", каза Антонио Пезенти, координатор в интензивно отделение в Ломбардия. "За 15 дни ние увеличихме с 50 процента броя на леглата, оборудвани с апарати за обдишване, за да лекуваме пациенти с коронавирус", заяви той пред вестник "Кориере дела сера".

Но интензивните отделения са твърде претоварени. Това означава, че пациенти с инфаркт или претърпели тежка катастрофа с кола просто може да нямат късмет, добави той. Недостигът на лекари става непоносим заради продължаващото рязко увеличаване на броя на заразените. "Почти невъзможно е да издържим с това темпо още две седмици", оплака се Пезенти.

Експерти показват по телевизията графики с цветни линии, отбелязващи ръста на броя на вирусоносителите и на пациенти с КОВИД-19 в болниците. При тези стръмно сочещи нагоре криви може да се стигне дотам леглата в интензивни отделения да не достигнат, и това може да се случи още този месец.

Като цяло в Италия до сряда е имало над 1000 пациенти с коронавирус в интензивните отделения. Над половината от тях са в богатата област Ломбардия. Преди сегашната криза Италия е разполагала с около 5000 легла в интензивни отделения за приблизително 60-милионно население. Оттогава броят им е увеличен. Но за сравнение, Германия има над 25 000 легла в интензивни отделения за своето 80-милионно население.

Едно възпламенително писмо, публикувано във Фейсбук от Даниеле Макини - доктор в болница в Бергамо, описва драматична ситуация. Той говори за "война", за "битки" и за напълно изтощен персонал. Неговото предупреждение за сериозността на заразата с коронавируса повдигна в Италия дебата за селекцията на пациенти.

Експертите вече предпазливо говорят за него по телевизията. При сегашните липси в болниците трябва да се решава кои пациенти да бъдат приемани в интензивните отделения, и кои не? За пациентите това може да е решение на живот или смърт.

Флавия Петрини от италианската медицинска асоциация SIAARTI се опита да успокои топката по време на тв дебатите. Насоките, дадени от международните експертни комитети за приоритизация на постъпващите пациенти от болничния персонал, т.е. определяне на степента на спешност при внезапно постъпване на голям брой ранени или болни (т.нар. триаж), предвиждат бързото отделяне на заразените пациенти от останалите, обясни тя.

Лекарите спазват своите етични норми дори при кризи, казват експертите. Мария Рита Джисмондо - вирусолог в миланската болница "Сако", призова за предпазливост: "Ние не сме във война тук в Ломбардия", каза тя пред ДПА. Но ситуацията е сериозна и няма да бъде разрешена бързо. Джисмондо очаква подобрение след месеци, а не след седмици.

"Но има и позитивни признаци", добави тя. Нови заразявания в град Кодоньо, например, бяха предотвратени чрез строги мерки за затваряния (на обекти за масови посещения) и ограничения на движението.

Въпросът защо вирусът удари Италия така тежко остава критичен и с малко отговори.

Поради икономическите трудности на страната здравната ѝ система наистина бе подложена на известни финансови съкращения. Според някои експерти предпазните мерки, предприети в началото, са се оказали твърде меки и вирусът е продължил да циркулира незабелязано за известно време. Друга причина, която се изтъква, са тесните връзки на Италия с Китай чрез търговията и туризма.

Дали са изиграли някаква роля и случайностите - това никой не знае, пише в заключение ДПА.

mediapool.bg