Кламер БГ - Новини: Бивш украински външен министър арестуван за убийството на бизнесмен

Бивш украински външен министър арестуван за убийството на бизнесмен

Европа

|
Четв, 26 Март 2020г. 09:32ч.
Бивш украински външен министър арестуван за убийството на бизнесмен

Бившият украински министър на външните работи Леонид Кожара е арестуван по подозрение, че миналия месец е застрелял на вилата си влиятелен предприемач. Това съобщи Министерството на вътрешните работи на Украйна, цитирано от Франс прес.

Леонид Кожара

Сн. Фейсбук

57-годишният Кожара беше начело на украинската дипломация от декември 2012 г. до февруари 2014 г. по времето на проруския президент Виктор Янукович, който беше свален от власт след масови протести в страната.

Бившият първи дипломат е заподозрян в предумишленото убийство на своя 56-годишен приятел Сергий Старицки. Той е бил мениджър на рекламна къща и бивш директор на проруския телевизионен канал "Интер". Старицки е бил намерен мъртъв на 21 февруари в дома на Кожара близо до Киев.

Жертвата е била убита с куршум в главата, изстрелян от пистолет на бившия министър, твърди полицията.

Кожара и съпругата му, които в момента на престъплението са били у дома си твърдят , че Старицки се е самоубил след като се затворил в отделна стая.

Разследването обаче, заключи, че той не би могъл да се самоубие, заяви заместник-вътрешният министър Антон Герашченко във "Фейсбук".

В съобщение националната полиция уточни, че "спор последван от сбиване" е избухнал между Кожара и госта му в деня на смъртта му. Това станало, докато двамата консумирани алкохолни напитки.

По време на този сблъсък бившият дипломат взел пистолета си и открил огън по предприемача.

Полицията разпространи също снимки от ареста на Кожара, на които той е с предпазна маска заради коронавируса.

Бившият министър може да получи до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен.

mediapool.bg