Кламер БГ - Новини: Белгия също е пострадала от руските военни хакери

Белгия също е пострадала от руските военни хакери

Европа

|
Пет, 05 Окт 2018г. 12:12ч.
Белгия също е пострадала от руските военни хакери

Хакери на руското военно разузнаване ГРУ са проникнали в системите на министерството на външните работи на Белгия през 2014 г., съобщават местни медии, без да посочват източника си за тези твърдения.

Отбелязва се, че едно от нанесените поражения е било изтеглянето на поверителен доклад, свързан с Украйна. Допълва се, че не е известно дали това е единствената щета, нанесена с използването на компютърен вирус.

Медиите поясняват, че досега белгийската федерална прокуратура не е посочвала виновник за пробива и че разследването продължава, съобщи БТА.

Уточнява се, че същата програма е била засечена от холандските власти, които вчера обвиниха ГРУ в опит да саботира системите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага.

НАТО обяви опита за неуспешен и пресечен с усилията на службите на Холандия и Великобритания.

Преди дни белгийската федерална прокуратура предаде на министерството на правосъдието доклад за проникването през 2013 г. в най-големия национален телекомуникационен оператор "Белгаком".

В доклада, чието съдържание бе цитирано отново в медиите, се посочваше, че пробивът е бил осъществен от британската служба за електронно разузнаване GCHQ.

Прокуратурата успяла да проследи операцията благодарение на данни, оповестени от бившия сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън, приютен в Русия.

mediapool.bg