Кламер БГ - Новини: Банкнотите, свързани с корупционния скандал в ЕП, са изтеглени в Белгия

Банкнотите, свързани с корупционния скандал в ЕП, са изтеглени в Белгия

Европа

|
Четв, 15 Дек 2022г. 14:15ч.
Банкнотите, свързани с корупционния скандал в ЕП, са изтеглени в Белгия

Банкнотите, свързани с корупционния скандал в ЕП, са изтеглени в Белгия

Част от парите, иззети при разследването за корупция, свързана с Катар, в Европейския парламент (близо 1,5 милиона евро кеш), са изтеглени от банки в Белгия, предаде за БТА агенция Белга.

Говорител от Федералната прокуратура на Белгия потвърди, че след като парите са били иззети от домовете на вече бившите евродепутати Пиер Антонио Панзери и Ева Каили заради скандала "Катаргейт", разследващите са се съсредоточили върху произхода на банкнотите.

Смята се, че голяма част от тях са нови – те все още не са разопаковани и са отпечатани наскоро. Голяма част от банкнотите са отпечатани в Белгия, а произходът на останалите все още се проучва, съобщи Белга, позовавайки се на непотвърдени данни от вестник "Еко" (L'Echo).

Информацията за произхода на банкнотите е много важна, тъй като ще помогне на разследващите да открият банката, откъдето са били изтеглени. Оттам те могат да намерят банковата сметка и да установят самоличността на лицето, изтеглило парите. По този начин ще установят заподозрените в активна корупция.

Същевременно отпечатъците върху банкнотите ще бъдат проучени и сравнени с тези на обвиняемите и разпитваните. Очаква се това да отнеме няколко седмици. Всяка банкнота може да бъде проследена, най-вече благодарение на експертизата на разследващи, които помагат на Централната служба за борба с корупцията, която води разследването.

Въпреки това, дори част от парите да са били изтеглени в Белгия, не става ясно откъде идва останалата част. Специалист от Съвета по икономически и финансови въпроси, който няма отношение към разследването, заяви пред в. "Еко", че установяването на произхода на останалата част от парите е трудоемка задача. "Изглежда съмнително Катар да предпочете прясно отпечатаните банкноти от Европейската централна банка".

"Всеки може да изтегли огромни суми в кеш, дори без да покаже лицето си", каза специалистът. Той обясни, че подобни тегления на големи суми не будят съмнение. Въпреки това, ако се появите на гишето в банката, за да изтеглите 500 000 евро в кеш и то наведнъж, желанието Ви няма да бъде изпълнено, тъй като банките нямат толкова пари в наличност.

От друга страна, напълно възможно е да бъдат изтеглени банкноти в големи количества. Няма единна регулация в банковия сектор. Всяка банка си има своите правила.

Тъй като иззетите банкноти са нови, току-що отпечатани от Европейската централна банка, това вече изключва възможността парите да са били изтеглени от белгийската национална банка, която вече не печата банкноти. Още повече всички банкноти са номерирани, което би помогнало на разследващите да проследят произхода им.

mediapool.bg