Кламер БГ - Новини: Ангела Меркел се обяви против нови избори в Германия

Ангела Меркел се обяви против нови избори в Германия

Европа

|
Съб, 25 Ноем 2017г. 17:45ч.
Ангела Меркел се обяви против нови избори в Германия

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви против нови избори на фона на трудностите, които партията й среща в усилията си да събере достатъчно подкрепа за съставяне на ново правителство след изборите през септември, предаде БТА в събота.

"Изобщо не смятам, че ако не можем да направим нещо с резултатите, трябва да искаме от хората да идат отново да гласуват", каза Меркел на регионална партийна конференция на Християндемократическия съюз (ХДС). Канцлерът каза още, че германските политици носят отговорността да работят с тези резултати.

“Просто е грешно” да се организират нови избори, допълни Меркел.

Думите й идват малко след като дългогодишният политически партньор на Меркел – Социалдемократическата партия, даде някои сигнали относно възможно желание за участие в преговори за нова голяма коалиция с ХДС/ХСС. Преди това Меркел не успя да доведе до успешен край разговорите за т.нар. "ямайска" коалиция между ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия и "Зелени".

Загубата на гласове на ХДС и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) принудиха консервативния блок на Меркел да опита да състави за първи път коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените, т.нар. коалиция "Ямайка". В началото на седмицата обаче проучвателните преговори се провалиха. Оттогава ГСДП е под все по-силен натиск да подкрепи ХДС и сестринската партия на ХДС от Бавария Християнсоциален съюз и заедно да съставят нова "голяма" коалиция, за да се излезе от безизходицата.

По-рано днес Меркел обеща бързо да състави правителство.

"Европа има нужда от силна Германия и е желателно бързо да се сформира правителство", заяви тя, цитирана от Ройтерс. Меркел добави, че е готова да разговаря със социалдемократите, но само на базата на взаимен респект.

Същевременно на конгрес на "Зелените" в Берлин лидерът Джем Йоздемир заяви, че партията му запазва готовността си да води преговори за съставяне на управляваща коалиция.

mediapool.bg