Кламер БГ - Новини: Алексей Навални разказа как се е чувствал след комата

Алексей Навални разказа как се е чувствал след комата

Европа

|
Съб, 19 Септ 2020г. 17:11ч.
Алексей Навални разказа как се е чувствал след комата

"Още не мога сам да си налея вода или да взема телефона, но до неотдавна не можех да разговарям и да разпознавам хората" - това пише руският опозиционен лидер Алексей Навални в профилите си в социалните мрежи "Фейсбук" и "Инстаграм".

В събота той за първи път публикува какво е преживял след отравянето му в Русия на 20 август. Първоначално той беше настанен в болницата в Томск, но след намесата на правозащитни организации руските власти разрешиха лечението му да продължи в берлинската клиника "Шарите".

Навални споделя как "краката му треперели" и как е имал "моменти на отчаяние" след като е излязъл от комата.

"Ще ви разкажа как протича възстановяването ми. Това е един ясно начертан път, но той е все още дълъг", написа Навални в акаунта си в "Инстаграм", където публикува и снимка, на която се вижда как слиза по стълби.

"Настоящите ми проблеми - фактът, че телефонът ми е толкова безполезен, колкото и камък в ръцете ми, или че е истинско шоу, когато се опитвам да си налея вода - са дребна работа", споделя още Навални.

Доскоро той не разпознавал никого и не можел да отговаря на въпросите на лекаря, който всяка сутрин идвал в стаята му, за да му помага да си върне способността да води разговор.

"Това ме отчайваше, защото разбирах какво иска лекарят, но не знаех къде да намеря думите", разказва Навални.

"Сега съм човек, чиито крака треперят, когато слиза или се качва по стълбите", допълва Навални.

После се шегува, че преди при вида на стълбище е щял да стои пред него с глупаво изражение, без да знае какво да прави, а сега, след като се е възстановил, при вида на стълбище вече се сещал, че то служи за качване на горния етаж, но би се сетил също така да вземе асансьора, за да си спести това упражнение.

Навали благодари на лекарите, че са го превърнали от "един технически жив човек" в "човек, който има шансовете отново да започне да използва умело социалната мрежа "Инстаграм".

На 3 септември германска военна лаборатория заключи, че Навални е бил отровен с нервнопаралитична субстанция от типа "Новичок", разработена за военни цели по съветско време. Москва отрича тези твърдения. Френска и шведска лаборатории потвърдиха германските изводи.

mediapool.bg