Кламер БГ - Новини: Ако парламентът отхвърли сделката на Мей, може въобще да няма Брекзит

Ако парламентът отхвърли сделката на Мей, може въобще да няма Брекзит

Европа

|
Пет, 11 Ян 2019г. 15:14ч.
Ако парламентът отхвърли сделката на Мей, може въобще да няма Брекзит

Брекзит може да няма, ако британският парламент отхвърли идната седмица споразумението с ЕС, постигнато от министър-председателката Тереза Мей, коментира външният министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.

Ако предложената от Мей сделка бъде отхвърлена, има реален шанс да настъпи "парализа на Брекзит", която да наложи Великобритания да се откаже от планираното излизане от Европейския съюз, каза Хънт.

Британският парламент няма да допусне Брекзит без споразумение, добави той.

Депутатите трябва да гласуват сделката на Мей във вторник, но засега няма перспективи те да я одобрят. Резерви срещу споразумението на Мей има дори в собствената ѝ Консервативна партия.

Голяма част от торите се опасяват, че "предпазният механизъм" за недопускане на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време.

В петък обаче лондонският "Таймс" съобщи, че поемането на гаранции за правата на работниците може да накара лейбъристите да подкрепят споразумението.

Според изданието министрите вероятно ще внесат една промяна в плана, с която ще предложат допълнителни гаранции за правата на работниците и това да склони лейбъристите в Камарата на общините да гласуват за плана.

Това развитие е настъпило, след като Мей се е срещнала с петима видни членове на Лейбъристката партия в опит да разколебае тяхната съпротива и да промени намеренията им за вота във вторник.

Време за бързи решения

"Гардиън" посочва от своя страна, че ако сделката на Мей пропадне и лейбъристите не успеят да си издействат избори, те ще разполагат само с три дни, а може би само с часове да обявят по-нататъшните си действия.

През това време Мей ще трябва да създаде своя "План Б" или видоизменения "план А". Но именно тук е спънката.

Тогава ще бъде сложен край на шикалкавенето и удобните двусмислици.

Във вторник тази седмица министърът в сянка за Брекзит Кейр Стармър намекна, че ще трябва да бъде спряно и отложено активирането на член 50 от Лисабонския договор, но той знае, че това може да стане само заради нови избори или нов референдум.

Във вчерашната си реч Корбин не спомена това, нито призова за референдум.

Тактиците в Лейбъристката партия обръщат сериозно внимание на данните от анкетите. Когато "ЮГав" попита хората как ще гласуват, ако Брекзитът мине с подкрепата на лейбъристите, резултатите показаха, че лейбъристите се смъкват на трето място с 22 пункта, изпреварени от либералдемократите, които имат прираст до 26 пункта.

Така че такава грешка лейбъристите никога няма да допуснат, каквито и да се личните предпочитания на Джереми Корбин, пише в заключение "Гардиън".

Привържениците на Брекзит очакват да не се случи

В същото време двама от най-големите донори на кампанията, подкрепила излизането на Великобритания от ЕС, сега смятат, че правителството в крайна сметка ще се откаже от Брекзит.

Милиардерът Питър Харгрийвс - вторият по големина дарител на кампанията, и дългогодишният мениджър на хеджфонд Криспин Оди заявиха пред агенцията, че очакват Великобритания да остане в ЕС, въпреки че каузата им победи на референдума през 2016 г.

"Тотално съм отчаян. Не мисля, че Брекзит ще се случи“, заяви Харгрийвс (72 г.) – един от най-богатите във Великобритания и дарил 3,2 млн. паунда ($4 млн.) на кампанията за напускане на Евросъюза.

Оди, който дари 870 000 паунда каза, че не вярва във възможността да има втори референдум, но и че ще има Брекзит.

"Според мен няма да се случи. Не виждам как ще стане при тази конфигурация на парламента“, добави той.

ЕС и Лондон търсят как да избегнат "твърд" Брекзит

На този фон Европейският съюз и британската премиерка Тереза Мей търсят нови начини за избягване на Брекзит без споразумение, но председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта, че не може да има предоговаряне на проектоспоразумението за Брекзита.

Въпреки затрудненията, които Мей среща при опитите си да убеди британския парламент да подкрепи сделката, Юнкер изрази надежда, че те ще получи подкрепата на депутатите във вторник.

"Ние преговаряме с британското правителство какви могат да бъдат тези разяснения", които да й помогнат да получи подкрепа за споразумението, заяви Юнкер.

Той обаче подчерта, че това "не трябва да се бърка с предоговаряне". "Не ми харесва перспективата за липса на споразумение. Това би било катастрофа", добави Юнкер по време на посещението си в Румъния, която е новият ротационен председател на ЕС.

mediapool.bg