Кламер БГ - Новини: Австрия предложи армиите да засилат граничния контрол на ЕС

Австрия предложи армиите да засилат граничния контрол на ЕС

Европа

|
Четв, 30 Авг 2018г. 16:11ч.
Австрия предложи армиите да засилат граничния контрол на ЕС

Австрия предложи войници от държавите членки на Европейски съюз да се присъединят към граничната охрана на ЕС и така да й помогнат в борбата срещу незаконната миграция, предаде Ройтерс.

Австрийският министър на отбраната Марио Кунасек изложи плана на страната си пред своите колеги от другите държави членки на среща при закрити врати във Виена.

"Трябва ефективно да защитаваме границите си", заяви Кунасек пред журналисти след срещата.

Предложението на Австрия е базирано на опита при използването на собствената й армия за охрана на границите си.

През юни австрийската войска проведе учение, симулиращо пристигането на стотици мигранти. В учението участваха войници и хеликоптери "Блек Хок".

Европейският съюз вече стартира морска мисия в Средиземно море, насочена срещу трафикантите на хора. По суша обаче усилията за задълбочаване на военното, полицейското и гражданското сътрудничество за охрана на границите бележи слабо развитие въпреки обещанията на повече от 12 страни членки да действат в тази насока, припомня Ройтерс.

Германия и Естония изразиха съмнения по отношения на австрийския план.

"Съществуват много малко начини, поради които войската, дори и теоретично, може да бъде използвана в граничните райони. Ако няма военен конфликт, всичко може да се реши от полицията", каза естонският министър на отбраната Юри Луйк.

Австрийски служител заяви, че в основата на предложението на страната му стои идеята за използването на войници от армиите на държавите членки, притежавано от тях медицинско оборудване и хеликоптери в случаи, когато силите на полицията се окажат недостатъчни за справяне с мигрантския поток, посочва Ройтерс.

mediapool.bg