Кламер БГ - Новини: Австрия иска да задържа превантивно опасни кандидати за убежище

Австрия иска да задържа превантивно опасни кандидати за убежище

Европа

|
Вт, 26 Фев 2019г. 13:18ч.
Австрия иска да задържа превантивно опасни кандидати за убежище

Дясното правителство на Австрия иска да задържа превантивно под стража кандидати за убежище, ако те са смятани за риск за обществената сигурност по силата на европейска директива. Това заяви на пресконференция австрийският министър на вътрешните работи Херберт Кикъл, цитиран от ДПА.

Според крайнодесния министър около десетина страни от ЕС, включително Ирландия, Белгия, Холандия, Хърватия, Словения и Унгария, вече са приели европейската Директива за условията на приемане от 2013 г., която предвижда възможност за превантивно задържане.

Коалицията между консерваторите на канцлера Себастиан Курц и крайната десница обаче е малко вероятно да получи подкрепата на опозицията в парламента за мнозинство от две трети, каквото е необходимо за да бъде променено съществуващото законодателство на Австрия за задържането под стража.

Правителството обяви тези намерения след неотдавнашен случай с турски кандидат за убежище, за когото се твърди, че в началото на февруари е убил с нож служител на социалните служби в град Дорнбирн.

Според австрийското министерство на вътрешните работи заподозреният е роден в Австрия, но през 2009 г. му било наредено да напусне нейната територия, след като извършил няколко престъпления. Тази година той се върнал и подал заявление за убежище, а като основание за него посочил преследване като представител на кюрдското население в Турция.

Макар че Кикъл направи препратка към този случай, както и към случай с неотдавнашно убийство на момиче от сирийски тийнейджър кандидат за убежище, министърът даде ясно да се разбере, че истинската му цел е да спре подаването на заявления за бежански статут в Австрия.

"Нужно е да изпратим ясни послания" на тези, които смятат да дойдат в Австрия, каза той на пресконференцията във Виена. Той добави, че центровете за приемане на бежанци ще бъдат прекръстени на "центрове за заминаване" на бежанци.

mediapool.bg