Кламер БГ - Новини: Австрийският канцлер е разследван за неверни показания пред комисия

Австрийският канцлер е разследван за неверни показания пред комисия

Европа

|
Ср, 12 Май 2021г. 18:00ч.
Австрийският канцлер е разследван за неверни показания пред комисия

Австрийското правосъдие разследва канцлера Себастиан Курц за възможни неверни показания пред парламентарна комисия, разследваща политическия скандал, предизвикал правителствена криза в Австрия през 2019 година, известен като "аферата Ибиса". Това обяви днес самият правителствен ръководител на спешно свикана пресконференция, предаде ДПА.

Говорител на отдела на прокуратурата за борба с икономическите престъпления и корупцията потвърди информацията пред ДПА. По въпроса са постъпили няколко жалби, включително от опозиционната партия "Нова Австрия" (НЕОС), добави говорителят.

Парламентарната комисия води разследване за търговия с политически постове и възможно влияние на партийни дарения върху политически решения по времето на предишното правителство, което се състоеше от Австрийската народна партия на Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС).

През май 2019 г. германски медии публикуваха направен със скрита камера видеозапис, който показваше лидера на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе да разговаря във вила на испанския остров Ибиса през 2017 г. с жена, представяща се за богата руска дарителка, за политическо финансиране и начини за придобиване на контрол над австрийски медии и инфраструктура. След публикуването на видеозаписа Щрахе подаде оставка като вицеканцлер, а Курц прекрати коалицията им.

Според жалбата на НЕОС, която е предоставена и на ДПА, канцлерът и началникът на канцеларията му са отрекли пред комисията, че е имало политически сговор при назначаването на довереника на Курц Томас Шмид начело на държавната холдингова компания ЙоБАГ. Според НЕОС обаче прокуратурата разполага с извадки от електронна кореспонденция, показващи обратното.

Разследването срещу Курц и шефа на канцеларията му продължава.

Пред журналисти канцлерът каза, че не мисли за оставка и че не смята, че ще бъде признат за виновен. "Честно казано, не мога да си го представя", каза той.

Курц добави, че винаги се е старал да отговаря истинно на въпросите в парламента. Той разкритикува факта, че в разследващата комисия са били правени опити за слагане на думи в устата на хората и "по някакъв начин да бъдат накарани да дадат неверни показания".

mediapool.bg