Кламер БГ - Новини: АЛДЕ призова Борисов да не съставя правителство с крайни националисти

АЛДЕ призова Борисов да не съставя правителство с крайни националисти

Европа

|
Четв, 23 Окт 2014г. 14:17ч.
АЛДЕ призова Борисов да не съставя правителство с крайни националисти

Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), чийто член е ДПС, осъжда възможността в новото българско правителство да има представители на "крайни десни и популистки партии".

Председателят на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстат призовава председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да състави правителство, изградено на основните европейски ценности, с уважение към върховенството на закона и основните права.

Това се казва в становище на алианса по повод преговорите за съставянето на кабинет в България.

Според Верхофстат най-лошият изход от разговорите за съставянето на коалиция би било правителство, в което влизат крайни националистически организации, "като популистката партия Патриотичен фронт и "Атака". АЛДЕ изразява загриженост, че такава коалиция може допълнително да забави европейското приобщаване на България.

Подобна коалиция може да забави допълнително реалната европейска интеграция на България, се казва в изявление на бившия белгийски премиер.

Верхофстат не коментира споровете около участието на националисти в новото белгийско правителство с аргумента, че това е вътрешнополитически въпрос. През април той отказа да коментира и евродепутатската номинация на Делян Пеевски от ДПС с обяснението, че не се меси във вътрешните работи на други страни. В същото време изтече неофициална информация, че Ги Верхофстат е настоял пред ДПС Пеевски да не бъде изпращат в Европейския парламент, както се случи впоследствие.

mediapool.bg