Кламер БГ - Новини: 180 мигранти чакат на спасителен кораб в Средиземно море, Италия и Малта не ги приемат

180 мигранти чакат на спасителен кораб в Средиземно море, Италия и Малта не ги приемат

Европа

|
Четв, 02 Юли 2020г. 14:59ч.
180 мигранти чакат на спасителен кораб в Средиземно море, Италия и Малта не ги приемат

Около 180 мигранти пребивават от дни на спасителен кораб в Средиземно море и са в неведение за съдбата си, защото Италия и Малта отказват да ги приемат. Това съобщи днес хуманитарната организация за спасяване по море "Ес О Ес Медитеране", предаде ДПА.

По думите на директора по операциите на "Ес О Ес Медитеране" Фредерик Пенар организацията е изпратила на малтийските и италианските власти пет искания, които са били отхвърлени.

Мигрантите са събрани в четири спасителни операции, два от които преди седмица, и бягат от тормоз и насилие в Либия. "Някои от оцелелите са пребивавали в морето в рисковани обстоятелства повече от осем дни. Положението за тях е неудържимо", казват от неправителствената група. Според "Ес О Ес Медитеране" напрежението на техния кораб нараства и някои от мигрантите са готови да скочат зад борда.

Поради коронавирусната пандемия правителствата в Рим и Валета вече не допускат на своя територия мигранти, спасени по море. Вместо това те биват оставяни под карантина в наети кораби по крайбрежието. Някои от мигрантите биват залавяни и връщани незаконно в Либия, а други загиват от удавяне. Италия и Малта не са склонни да приемат мигранти и защото схемата за преразпределянето им из ЕС в момента е стопирана.

mediapool.bg