Кламер БГ - Новини: 113 български общини ще получат ваучери за безплатен интернет от ЕС

113 български общини ще получат ваучери за безплатен интернет от ЕС

Европа

|
Пет, 07 Дек 2018г. 16:08ч.
113 български общини ще получат ваучери за безплатен интернет от ЕС

Повече от половината български общини ще получат ваучери за безплатен интернет на обществени места от Европейския съюз (ЕС). Това съобщи българският еврокомисар по цифровите технологии Мария Габриел.

По думите й българските общини се нареждат на челни позиции сред държавите от ЕС по спечелени ваучери в инициативата WIFI4EU.

Общо 209 български общини са кандидатствали по инициативата на ЕС. От тях 113 са одобрени за финансиране, което е 54% успеваемост.

Тези общини ще могат да използват своите ваучери на стойност 15 000 евро в продължение на 18 месеца за да изградят безжичен интернет на публични пространства, като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес.

Общо 2800 общини в Европейския съюз ще получат ваучери за безплатен интернет на обществени места.

"Подобряването на свързаността в ЕС е ключов аспект на стратегията ни за цифровия единен пазар. Инициативата WIFI4EU е още една конкретна стъпка за превръщането на стратегията в реалност за всички. Сега много повече европейци ще ползват безплатно интернет, ще се радват на по-добри комуникации и нови възможности за връзка, което в крайна сметка ще допринесе за развитието и на икономиката на ЕС", заяви Мария Габриел.

По думите й спечелилите 2800 общини покриват географски всички страни и региони на Европейския съюз - от най-големите и развитите до най-малките и бедните. Целта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация.

Всички регистрирани общини ще станат част от общността на WIFI4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

"Нашата цел е гражданите и бизнесът в цяла Европа да бъдат по-добре защитени и да се радват на достъп до комуникационни услуги по джоба им, включително достъп до интернет услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания и много други възможности", каза още Габриел.

Предстои подписване на споразумение със спечелилите общини, като след това те ще могат да инсталират мрежата за безплатен интернет и да осребрят ваучера си.

Общият обем на средствата за безплатен интернет за местните власти е 120 милиона евро. Очакванията са над 8 хиляди общини да се възползват от схемата.

До 2020 г. ще има още три покани, по които общините ще могат да кандидатстват. Следващата покана ще бъде отворена в началото на януари 2019 г.

mediapool.bg