Кламер БГ - Новини: Европа се затопля много по-бързо от средното за планетата

Европа се затопля много по-бързо от средното за планетата

Свят

|
Ср, 22 Апр 2020г. 16:28ч.
Европа се затопля много по-бързо от средното за планетата

Климатът в Европа се затопля с темпове, които надвишават два пъти средното за планетата. Данни сочат, че 2019 г. е била рекордно гореща за континента след поредица от горещи вълни през лятото и есента.

През последните пет години глобалната температура е била с малко над един градус по-висока, отколкото измереното в края на 19 век. През последните пет години в Европа температурите са били с близо 2 градуса по-високи.

Световната метеорологична организация (WMO) обяви, че признаците за изменението на климата стават все по-видими. През миналата година на много места в Европа са отчетени температури с около 3-4 градуса над нормалното. Часовете слънчево време са се увеличили, което е довело до сериозно засушаване за част от континента.

Горещото лято в Европа през миналата година бе последвано от най-дъждовния ноември. Дъждовете в Западна и Южна Европа са били близо четири пъти над нормата, което бе за сметка на Югоизточна Европа, където почти не валя.

Европейският арктически регион все пак се загрява по-бавно от средното за Земята и отбелязва средни температури, които са с 0.9 градуса над тези от края на 19 век. Погледнати в съвкупност данните от последните 40 години показват ясно посоката към затопляне на климата.

"Европа се затопля много по-бързо от средното за планетата", коментира проф. Роуън Сътън от британския Национален център за атмосферни науки.

Последните данни показват, че Европа вече нарушава Парижкото споразумение за климата, в което има условие увеличението на температурите да бъде задържано доста под 2 градуса от средното.

Генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас коментира, че борбата със затоплянето на климата трябва да продължи, въпреки пандемията.

"Докато COVID-19 ни причини тежка международна здравна и икономическа криза, провалът ни да се справим с глобалното затопляне ще застраши човешкия вид, екосистемите и икономиката за векове напред. Имаме нужда да изравним крива на нарастване и на пандемията, и на глобалното затопляне", коментира Таалас.

Той призова човечеството да покаже същото единство за справянето с климатичните промени, каквото показва и при борбата с вируса.

Стимулиращите програми трябва да бъдат изготвени по такъв начин, че да доведат до възстановяването на една по-зелена глобална икономика, смята Световната метеорологична организация. Тя отбелязва, че кризата с коронавируса може временно да намали емисиите на газове с парников ефект, но това не може да замести усилията по ограничаване на глобалното затопляне.

"Предишните икономически кризи често бяха последвани от възстановяване, свързано с много по-голям растеж на емисиите, отколкото преди кризата", припомня организацията в изявление по случай Деня на Земята.

mediapool.bg