Кламер БГ - Новини: Европа забрави за бежанците, но те за нея – не

Европа забрави за бежанците, но те за нея – не

Европа

|
Съб, 21 Март 2020г. 21:26ч.
Европа забрави за бежанците, но те за нея – не

Ангажирани в озаптяването на коронавируса в Европа, страните членки забравиха за бежанците по границите, но те за нея – не. Може да се окаже, че именно мигрантите ще понесат тежки щети заради борбата с пандемията, предаде АФП.

"Сирийският бежанец Махмуд Айлуни трябваше да вземе новото си разрешение за пребиваване в Германия миналата седмица, но когато отиде да го получи, откри здраво залостената врата на бюрото за обработка на документите в Берлин", отбебязва агенцията, цитирана от БГНЕС.

"Имах среща – каза той и добави, че "няма никаква идея" кога ще може да получи заветния лист хартия, който е единствената му официална идентификация.

За бежанеца несигурността може да продължи седмици, ако не и месеци, тъй като в условията на пандемия Германия прекрати програмите за прием на бежанци, както и изслушванията на търсещи убежище.

Отвъд Германия нарастват страховете и за съдбата на мигрантите и бежанците в ЕС, тъй като Европа предприема все по-строги мерки за борба със заразата. Като мярка за това страните затвориха границите на съюза, но и помежду си.

Страни като Франция, Испания и Италия, а и вече все повече други, наложиха карантина на населението си, за да ограничат движенията му и да спрат разпространението на вируса.

Мигрантите и лицата, търсещи убежище, понесоха най-много щети заради затворените социални служби.

Доброволци, които работят с мигрантите, съобщават, че лошите условия в лагерите, например тези в Гърция, могат да се влошат още повече. В общежития за мигранти в Германия, например, все по-често избухват ожесточени боеве.

Преди дни в бежански център в Източна Германия бяха извикани 200 полицаи. В мястото за настаняване избухнаха ожесточени боеве, а там има и 533 лица под карантина.

Карантините бяха наредени, след като бяха открити няколко случая на Covid-19 сред бежанците в Германия.

Властите в страната бързо промениха правилата и сега хората могат да искат убежище само след отрицателен тест за COVID-19 или след изтърпяване на принудителна 14-дневна карантина.

Доброволците и неправителствените организации се опасяват, че затворени в близки помещения, с общи бани и кухни, затворът ще спомогне за разпространението на вируса.

В района на Кале в Северна Франция, където също има бежански центрове, мерките за ограничаване на инфекцията доведоха до това, че над 2000 доброволци напуснаха местата си, като с това сложиха край на безплатното раздаване на храна.

"Ако вирусът се разпространи вътре в лагер с мигранти, това ще се превърне в бедствие", предупреждава Антоан Нехър от неправителствената организация Utopia 56.

Ситуацията е особено тревожна на гръцките острови, където хиляди мигранти се събират в лагери без достъп до основни хигиенни съоръжения.

"Ако хората не бъдат евакуирани от островите, това ще доведе до здравна катастрофа в средносрочен план", заяви евродепутатът Ерик Маркард от германската партия на Зелените по телефон от Лесбос, където много мигранти идват след кратък преход от Турция.

Германската неправителствена организация Pro Asyl призова за "европейската солидарност", като страните 'ленки приемат мигранти от островните лагери, включително "повече от 10 000 непълнолетни".

mediapool.bg