Кламер БГ - Новини: "Евроатлантическо" обединение или "хартиена коалиция" - възможни на теория, но не и на практика

"Евроатлантическо" обединение или "хартиена коалиция" - възможни на теория, но не и на практика

България

|
Пон, 03 Апр 2023г. 19:26ч.
"Евроатлантическо" обединение или "хартиена коалиция" - възможни на теория, но не и на практика

Сн. БГНЕС

Два са основните сценария за съставянето на редовно правителство - обединение по линия на "евроатлантизма", каквото Бойко Борисов лансира още в миналия парламент, или формиране на управление около т.нар. хартиена коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, които показаха, че могат да работят заедно, пренаписвайки изборните правила. А преди това с участието и на ИТН свалиха кабинета на Кирил Петков.

Като се има предвид, че всяка партия ще съобразява действията си с предстоящите местни избори тази есен, възможността да се състави какъвто и да е кабинет изглежда почти невероятна. Най-вече поради факта, че ГЕРБ няма да посмее да тръгне към официален съюз с ДПС и БСП, с които си партнираше и спогаждаше в миналия парламент. Затова първата политическа сила отново ще отправи оферта към политическите си противници от ПП и ДБ.

Евроатлантическо мнозинство

"Инстинктът ми сочи, че този път ще има правителство", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов само дни преди партията му да спечели с преднина от под 2% изборите.

Сега Борисов има две опции за участие във властта.

Той даде неколкократно насоки за желаната от него широка коалиция между първите две формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като към нея може да се добавят както ДПС, така и най-малката формация в новия парламент "Има такъв народ".

Борисов се опита още след изборите миналата есен да примами ПП и ДБ с оферта за "анти-Путин" преговори, подкрепа за Украйна и формиране на съгласие за стабилно евроатлантическо мнозинство. Преговорите трябваше да бъдат водени от евроатлантици като Росен Плевнелиев и Соломон Паси, но до срещи така и не се стигна.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" отказаха с аргумента, че няма да легитимират корупционния модел на Бойко Борисов. Същият аргумент е валиден и днес.

"Продължаваме промяната" много трудно биха подкрепили кабинет с участието на ГЕРБ, дори и при отсъствието на Борисов. Подобно решение ще обезсмисли основната мисия на партията на Кирил Петков и Асен Василев, ще засили вътрешното напрежение в нея и ще ѝ донесе много щети преди местните избори през есента.

Същото до голяма степен важи и за другото обединение в коалицията - "Демократична България", макар то като че ли е по-склонно на преговори.

"Вотът на гражданите ни казва, че ще се наложи да се научим да водим този разговор", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов в изборната нощ.

"Може да се окаже логично конструирането на някаква парламентарна конфигурация, която да поддържа правителство, да започне с конструирането на конституционно мнозинство, което е много по-широко и е големият фактор за преодоляване на разделенията", каза Иванов на 26 март пред БНР.

По думите му, ако политиците покажат, че са готови да направят конституционни промени във връзка със съдебната реформа, това ще даде причина и по други теми да се стигне до взаимодействие. "Говоря обаче за теми, свързани с големи национални приоритети, не говоря за консумация на властта порции по порции", уточни той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче поиска друга последователност.

"Преди да се направи правителство, за никакви приоритети не може да се говори, защото всеки си поставя неговия приоритет", каза той след като гласува на 2 април.

Воденето на разговор е едно, споразумение за съвместно управление – съвсем друго. Още повече, че основната мисия на формираното преди малко повече от месец обединение ПП-ДБ е да се подготви добре за местните избори.

Избирателите на ДБ едва ли ще приемат евроатлантически компромис, ако той е просто начин за политическото легитимиране на Борисов и ГЕРБ и закопаване на съдебната реформа.

Теоретично, формирането на евроатлантическо мнозинство би могло да стане с втория мандат на ПП-ДБ. Този вариант безусловно ще изисква дясно-центристката коалиция да се съобрази с някои от условия на Бойко Борисов, основното от което е да му бъде осигурено спокойствие, че няма да му се търси лична отговорност.

ДПС няма да има проблем да влезе в подобна коалиция – явно или не, но неговата подкрепа е токсична за всяка от останалите партии.

Подобно управление може да мине като правителство на малцинството на ПП-ДБ или да бъде брандирано като "експертен кабинет", но същността му няма да се промени.

Перспективата да се формира такова управление е нищожна.

Хартиената коалиция

Тук решението е на Бойко Борисов, който ще трябва да се справи с последствията от коалиция с ДПС и БСП и то преди местните избори. ГЕРБ имат решение да не управляват с БСП, но в партията подобни решения лесно се ревизират от лидера ѝ.

Борисов може да се опита да обясни, че "не може да остави държавата в ръцете на Радев и Путин", но подобна коалиция ще е под силен граждански натиск, който може да доведе до много проблеми преди местния вот през октомври.

Подобна коалиция ще е спасителна за лидерката на БСП Корнелия Нинова, а ДПС няма проблем да обясни каквото и да е на избирателите си, така че решението изглежда е в ръцете на Борисов.

Той обаче няма да рискува съюз с ДПС и БСП преди местните избори, за да не изгуби подкрепа.

А "Възраждане"?

Позицията на третата политическа сила "Възраждане" изглежда най-ясна. Костадин Костадинов ще подкрепи само кабинет на своята партия, но съставянето на такъв към момента е невъзможно.

Ясно е, че "Възраждане" ще има изцяло деструктивна роля в явен интерес на Русия, за която политическата несигурност у нас е от полза.

За ИТН вратите са отворени във всички посоки

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" влезе в кампанията с обещанието, че ще работи за ефективен парламент, като не акцентира на въпроса за съставянето на правителство.

Миналата година ИТН направи съюз с ГЕРБ, ДПС и БСП, за да разтури кабинета на Кирил Петков, в който участваше.

Не е ясно каква ще е ролята на ИТН в сегашния парламент. Като се има предвид нетърпимостта им към ПП, най-логично е да играят отново с ДПС или ГЕРБ, но не открито, защото тактически по-изгодно им е да се пазарят и да си вдигат цената.

Тъй като най-вероятно правителство така или иначе няма да има и ще отива на нови парламентарни избори.

mediapool.bg