Кламер БГ - Новини: Евгений Дайнов: Президентът иска слабо правителство

Евгений Дайнов: Президентът иска слабо правителство

България

|
Пет, 10 Юни 2022г. 14:31ч.
Евгений Дайнов: Президентът иска слабо правителство

Евгений Дайнов: Президентът иска слабо правителство

"Президентът иска някакво смесено правителство, с участие и на опозицията, което по дефиниция ще бъде слабо. Иска широко и слабо правителство. Колкото по-слаб парламент и правителство, толкова повече по естествен път властта отива в президента. Това са скачени съдове – властта прелива от по-слабото място към по-силното", коментира в петък политологът Евгений Дайнов пред БНР..

По-рано през деня Румен Радев призова да се намери бързо изход от политическата криза и да се избере ново правителство в рамките на този парламент.

"При добро желание опозицията може да проваля кворуми, да проваля приемането на закони. В момента е кой ще мигне пръв. ПП най-сетне разбраха, че трябва да упражняват лидерство върху тази крайно разбъркана ситуация. Ако го бяха упражнили по-рано, щяха да имат повече подкрепа, поне от населението", каза Дайнов, препоръчвайки ПП "да не влизат в размахването на листчета".

Според него ИТН са оставени да свършат мръсната работа против това правителство и мнозинство, докато големите опозиционери ГЕРБ и ДПС си стоят отстрани и всеки момент могат да катурват кворуми в парламента.

Политологът оприличи ситуацията на тази след падането на правителството на Филип Димитров, което по думите му е отворило вратата на хаоса и "през тази врата влязоха мутрите и руската агентура".

"ИТН, съзнателно или не, обслужват интересите на корупционните среди, свързани с Русия", каза Дайнов

Той смята, че националният интерес е "това правителство или подобно правителство да продължи да превръща България в нормална западна страна, откачайки я от източни и корупционни зависимости". По думите му за 30 години е имало три такива правителства – на Филип Димитров, на Иван Костов и на Кирил Петков.

"Затова България е това, което е. Няма реформаторски правителства, а когато се появят, биват бламирани и спирани", обясни той.

"Ако в следващ парламент влязат още проруски партии, те биха могли да стигнат до някаква договореност с ДПС, където има "залитания в посока Русия", коментира политологът.

"Не си представям реално да се получи проруско правителство в България, но си представям още 10 години тъпкане на място. България така прави – скача, спъва се, пада, 10 години се въргаля в калта, скача, спъва се, пада и още 10 години въргаляне в калта", заключи Дайнов.

Според политолога Цветанка Андреева животът на това правителство вече не зависи от него.

"Скандалите от последните дни не съответстват на реалните проблеми на обществото, а са свързани с консумирането на властта", подчерта Андреева. Тя казва, че през последните месеци е водена постоянна подмолна война, а премиерът е балансирал между отделните групови интереси, вместо реално да ръководи кабинета.

"Няма никаква позитивна енергия за продължаване на това правителство. То само се обезценява. Тези сблъсъци бяха заложени в коалицията", каза тя

Цветанка Андреева обаче не вижда потенциал във вдигането на силен националистически вот в лицето на "Възраждане" и "Български възход" на Стефан Янев.

"Те имат лимит, могат да минат в графата – наказателен вот, протестен вот. Най-вероятно ще се радикализира общественото мнение", смята тя.

Тя акцентира още върху това дали ГЕРБ ще изчака "пълната агония на това правителство" или ще предпочете да поеме отговорността.

"Съмнявам се на самия президент Радев да му се иска да управлява сега и то без актуализиран бюджет. Да управляваш днес не е като да управляваш преди година. Няма да инкасира същата обществена подкрепа. По-скоро би се "оголил" като човек, който не може да се справя с проблемите", каза Андреева.

mediapool.bg