Кламер БГ - Новини: ЕСПЧ осъди Русия да плати обезщетения на три изпълнителки от "Пуси райът"

ЕСПЧ осъди Русия да плати обезщетения на три изпълнителки от "Пуси райът"

Свят

|
Ср, 05 Дек 2018г. 13:24ч.
ЕСПЧ осъди Русия да плати обезщетения на три изпълнителки от "Пуси райът"

Европейският съд по правата на човека съобщи, че не е допуснал за разглеждане обжалване на Русия и я задължава да плати на няколко изпълнителки от пънк групата "Пуси райът" общо 37 000 евро компенсации, предаде ДПА.

По-рано този година съдът постанови, че хвърлянето в затвора на три певици от групата заради публичен протест през 2012 г. в известна московска катедрала е било неоправдано.

Руската съдебна система не е проучила в достатъчна степен дали групата е призовавала към насилие, омраза или нетърпимост при изпълнението си в катедралата, се мотивира тогава ЕСПЧ.

Съдът разпореди Русия да изплати по 16 000 евро на Мария Альохина и Надежда Толоконникова, които прекараха около година и девет месеца в затвор, преди да бъдат освободени.

Друга участничка в групата - Екатерина Самуцевич, която излежа около седем месеца, преди присъдата й да бъде отменена, трябва да получи 5000 евро за претърпени щети.

Трите жени бяха осъдени за протестно изпълнение на песен, озаглавена "Пънк молитва" в катедралата "Христос спасител", облечени в ярки прилепнали облекла и маски, откриващи само очите и устата им.

В песента се призоваваше Дева Мария да отлъчи руския президент Владимир Путин.

mediapool.bg