Кламер БГ - Новини: ЕСПЧ заведе дело срещу Русия за свалянето на полет MH-17 на Украйна

ЕСПЧ заведе дело срещу Русия за свалянето на полет MH-17 на Украйна

Свят

|
Ср, 25 Ян 2023г. 18:33ч.
ЕСПЧ заведе дело срещу Русия за свалянето на полет MH-17 на Украйна

ЕСПЧ заведе дело срещу Русия за свалянето на полет MH-17 на Украйна

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) заяви в сряда, че заведените от Украйна и Нидерландия дела срещу Русия за предполагаеми нарушения на правата на човека в Донбас и свалянето на полет MH-17, са допустими.

Това решение е процедурно, но показва позицията на Съда, че Русия може да носи отговорност за нарушения на правата на човека в сепаритиските региони.

Съдът е установил, че от 11 май 2014 г. поне до 26 януари 2022 г. районите в Източна Украйна, намиращи се в ръцете на сепаратистите, са били под юрисдикцията на Руската федерация. Съдът се позовава на присъствието на руски военни в Източна Украйна от април 2014 г. и на разполагането на руски войски през август същата година

Според ЕСПЧ Русия е имала значително влияние върху военната стратегия на сепаратистите, като е оказвала политическа и икономическа подкрепа.

Подобно решение дава възможност да бъдат разглеждани най-малко още три дела на Украйна срещу Русия, както и стотици индивидуални искове.

Нидерлания и Австралия официално обвиниха Русия за свалянето на малайзиския пътнически самолет над Източна Украйна през 2014 г., а „страната на лалетата“ заведе делото си в Европейския съд по правата на човека през 2020 г.

Пътническият самолет на Малайзийските авиолинии бе свален от руска ракета на 17 юли 2014 г., а всички 298 пътници и екипаж загинаха.

През ноември нидереландки съд осъди на доживотен затвор двама руснаци и един украинец за свалянето на полета. Съдът призна за виновни руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинеца Леонид Харченко по обвинения в масово убийство и участие в свалянето на пътническия самолет.

Украинските дела датират от 2014 г. и се отнасят до практиките на Русия в Източна Украйна в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

Въздействието на всяко решение ще бъде по-скоро политическо, защото през юни Държавната дума гласува за прекратяване на юрисдикцията на ЕСПЧ в страната и преди това е пренебрегвала решенията на съда, с които не е била съгласна.

Съдът все пак отбелязва, че има юрисдикция по дела, които вече са започнали преди оттеглянето на Москва от състава на ЕСПЧ, и че Руската федерация може да бъде осъдена да плати обезщетение, но съдът не може да приложи решенията си.

mediapool.bg