Кламер БГ - Новини: ЕС циментира властта на негодници

ЕС циментира властта на негодници

Анализи и Коментари

|
Четв, 13 Авг 2020г. 16:39ч.
ЕС циментира властта на негодници

Супер е, че все повече хора осъзнават, че Европейският съюз циментира властта на негодници в източната част на континента. Не само на Борисов, но и на Орбан, Качински, доскоро на Фицо в Словакия.

Близко е до ума как. Когато ти изливат огромни за мащабите на твоята икономика фондове, държавата става най-големият икономически играч. Разпределя порциите на послушни олигарси, медии и чиновници, и властта е бетон.

В случая с Борисов - раболепничиш в Брюксел и гласуваш каквото ти подадат, като единственото ти желание е да не гледат какво правиш в страната си. Как беше? Нагоре лижеш, надолу тъпчеш.

Брюкселците (за мен са отделен народ) не са идиоти, знаят за какво иде реч. За взаимноизгодно сътрудничество. Аз на тебе, ти на мене.

Битката на Рюте и пестеливата петорка е битка за бъдещето на нашата Европа. По-малко безплатни пари означава по-малко кражби на олигархията. По-лесно спиране на фондовете (с просто мнозинство, а не с единодушие) значи край на рекета на няколко "приятели на кражбата". Сентенцията, че фондовете са пари, които бедните хора от богатите държави плащат на богатите от бедните страни, важи с пълна сила. И с повече от същото не можем да реформираме България.

Манталитетът колко е хубаво, че субсидиите се увеличават, е сбъркан тотално. Увеличават се, защото се отдалечаваме дори от предпоследните. То си е формула, не е че Борисов се е борил за повече. Бедните вземат повече като процент от икономиката.

То е като идеята, че социалните помощи ще направят някого богат и е добра идея да кюташ на тях цял живот. Може, но не е много вероятно и само настройваш другите срещу теб. Може, ако инвестираме в добро образование, в хората. Защото успешните икономики са на знанието. Вярно, че фондове отиват на книга и за това. Знаем как обаче. Изписват се фалшиви семинарчета, събират се подписи на присъстващи и някой получава пари. Цялата схема е сбъркана. Градим икономика на хероин. И треперим, докато не получим поредната доза. Да не говорим колко убийствено за нацията е десетки хиляди кадърни хора да се занимават с писане на проектчета, вместо с нещо смислено.

Европейският съюз има нужда от сериозни реформи, ако не иска да изостава от Азия, от Америка, скоро и от Африка. Държавите от Източна Европа могат да заемат твърда и честна позиция. Ние тоя филм с огромните субсидии за неефективност сме го играли 45 години. Знаем до какво води. Те и на Запад знаят, но се правят на умрели лисици.

И за да не звуча като евроскептик. ЕС е голям шанс за България. Свободното движение на хора, стоки и капитали е страхотно постижение. Децата ни могат да учат свободно, където си пожелаят. Ние да живеем и работим. Това променя манталитет, променя всичко около нас. Спомнете си реденето на опашки за визи, например. Сега сме граждани на света. Имаме вече огромни натрупвания от знания, дори и капитал. Следващата стъпка обаче е много трудна. Убеден съм, че можем да я направим. Сигнали за това идват от Амстердам, Виена, Стокхолм, Копенхаген, Хелзинки. Новото сърце и ум на Европа.

mediapool.bg