Кламер БГ - Новини: ЕС призова Лукашенко незабавно да освободи задържаните опозиционери

ЕС призова Лукашенко незабавно да освободи задържаните опозиционери

Свят

|
Вт, 08 Септ 2020г. 08:46ч.
ЕС призова Лукашенко незабавно да освободи задържаните опозиционери

Върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел призова беларуските власти да освободят незабавно политическите противници на властта.

Той припомни, че съюзът ще наложи санкции на лицата, отговорни за репресиите в Беларус, предаде Франс прес.

"ЕС очаква от беларуските власти да направят така, че незабавно да бъдат освободени всички лица, задържани по политически причини преди и след фалшифицираните избори на 9 август", се казва в изявление на Борел.

"Ясно е, че властите на Беларус продължават да сплашват или да позволяват сплашването на беларуските граждани и че потъпкват грубо едновременно своите национални закони и международните си задължения", се допълва в изявлението.

Борел е посочил специално случая с Мария Колесникова, единствената по-видна опозиционерка, която не избра да замине в изгнание и която, според приближените ѝ, е била отвлечена от неизвестни лица в понеделник сутринта.

"Очакваме от властите да сложат край на политическите преследвания", каза Борел и припомни, че ЕС ще наложи "санкции на лицата, отговорни за насилието, репресията и фалшификацията на резултатите от изборите".

При протест срещу преизбирането на Александър Лукашенко в неделя в Минск се събраха над 100 000 души. Задържани бяха 633 души, припомня агенцията.

mediapool.bg