Кламер БГ - Новини: ЕС предупреди Полша, че ще загуби милиарди евро заради съдебната си реформа

ЕС предупреди Полша, че ще загуби милиарди евро заради съдебната си реформа

Европа

|
Пон, 17 Окт 2022г. 14:52ч.
ЕС предупреди Полша, че ще загуби милиарди евро заради съдебната си реформа

ЕС предупреди Полша, че ще загуби милиарди евро заради съдебната си реформа

ЕС няма да изплати на Полша голяма част от предвидените за периода до 2027 г. 75 милиарда евро от своите фондове за развитие, ако страната не реши проблемите си със съдилищата, заяви днес говорител на блока, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия вече е замразила към 35 млрд. евро, дължими на Полша по плана за възстановяване на икономиката след пандемията. Сега обаче комисията предупреждава, че почти всичко за Полша от кохезионните фондове за период 2021-2027 е под въпрос, ако Варшава не покрие демократичните стандарти за независимост на съда.

След като през 2015 г. пое властта в Полша, партията "Право и справедливост" (ПиС) въведе реформа в съдебната система. Промените включваха случаи на отстраняване на съдии, критични към действията на правителството, и издигане на съюзници на ръководни постове в системата. Европейската комисия и много международни правозащитни групи казаха, че ПиС е навредила на демократичния контрол и балансите, като е разрушила независимостта на съдилищата.

След присъединяването си към ЕС през 2004 г. Полша става най-големият бенифициент на помощи от блока. Но през последните години в страната под управление на ПиС се засилваше националистическата, евроскептичната и антигерманската реторика.

mediapool.bg