Кламер БГ - Новини: ЕС представя в петък нов закон за свободата на медиите

ЕС представя в петък нов закон за свободата на медиите

Европа

|
Ср, 14 Септ 2022г. 18:20ч.
ЕС представя в петък нов закон за свободата на медиите

ЕС представя в петък нов закон за свободата на медиите

Брюксел готви нови правила за медиите в ЕС, чрез които цели да защити журналистиката от подслушване и да не допуска намеса на държавата в публичните и търтовски медии. Това става ясно от чернова на бъдещия закон, видяна от Politico.

Европейският медиен акт, който се предвижда да бъде представен най-вероятно в петък, може да даде на Брюксел нови инструменти, чрез които да засили защитата срещу държавния контрол над публичните и търговски медии, който обикновено се осъществява чрез политически номинации в управителните им органи и скрито финансиране чрез реклами.

Според новите правила медиите трябва да декларират както преките си, така и действителни собственици и да посочат акционерите си. Подобна прозрачност е критично важна за читателте и зрителите, за да идентифицират и разберат потенциалните конфликти на интереси и така да си създадат по-добра представа.

В документа се отбелязва, че няколко страни от ЕС понастоящем нямат национални правила за защита на журналистите от подслушване и медиите от държавен контрол или намеса, се казва в проекта на Комисията.

Новите правила могат да дадат на адвокатите в цяла Европа много по-силен арсенал от инструменти за търсене на отговорност от правителствата на ЕС.

Вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова вече обяви, че е подготвена за сблъсък с националните правителства.

Ограничаване на подслушването

Новите правила би трябвало да спрат правителствата от хакването на телефони и устройства, използвани от журналисти и техните семейства. По изключение такова нещо ще се позволява, ако става въпрос за казус, свързан с националната сигурност или сериозни криминални разследвания.

За да се ограничи държавната намеса в обществените медии, страните от ЕС могат да бъдат принудени да изискат от националните медийни регулатори да гарантира, че бордът на обществените медии е назначен чрез прозрачна, открита и недискриминационна процедура.

Уволнението на членовете на борда на обществените медии трябва да бъде обосновано и публично оповестено. Такива решения могат също така да подлежат на съдебен контрол.

Публичните медии, съгласно новите правила, ще трябва да имат стабилно и адекватно финансиране, представено по начин, който гарантира опазване на редакционната им независимост.

Законът също си поставя за цел да се справи с “непрозрачното и несправедливо разпределение на държавната реклама”, се казва в проекта. Има опасения, че подобни безвъзмездни средства могат да повлияят на обществените медии или да субсидират “медии, които предоставят благоприятни за правителството възгледи”.

Правителствата и държавните компании също така ще трябва да публикуват колко пари харчат за реклама в медиите всяка година.

Чуждата пропаганда

Освен вътрешната политическа намеса, Комисията иска да ограничи чуждестранната пропаганда и дезинформация. Въпросът излезе на преден план, когато ЕС се опита да спре вълната от дезинформация от подкрепяни от Кремъл медии като RT и Sputnik в началото на руската инвазия в Украйна.

Медийните регулатори биха могли да засилят действията си срещу "нелоялни доставчици на медийни услуги, включително от някои трети страни", които в крайна сметка биха могли да представляват риск за обществената сигурност и отбраната, се казва в текста.

Това предполага, че група европейски медийни регулатори биха могли да работят за противодействие на чуждестранната пропаганда и да съветват Комисията относно бъдещата политика. Регулаторите биха могли също така да проучат въздействието на медийните сливания върху редакционната независимост и медийния плурализъм.

mediapool.bg