Кламер БГ - Новини: ЕС помага с 3.5 милиарда евро на държавите, които приемат бежанци от Украйна

ЕС помага с 3.5 милиарда евро на държавите, които приемат бежанци от Украйна

Европа

|
Четв, 28 Апр 2022г. 19:08ч.
ЕС помага с 3.5 милиарда евро на държавите, които приемат бежанци от Украйна

ЕС помага с 3.5 милиарда евро на държавите, които приемат бежанци от Украйна

Европейската комисия изплати авансово над 3.5 милиарда евро на държавите членки, за да им помогне да се справят с пристигането на хора, бягащи от войната в Украйна. Плащанията по инструмента REACT-EU бяха извършени в рамките на действията на ЕС за сближаване за бежанците в Европа (CARE), съобщава пресслужбата на Европейската комисия.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: "ЕС изразява солидарност с Украйна срещу нашествието на Русия, както и с нашите държави членки в усилията им за солидарност за посрещане на хората, бягащи от войната. Днес виждаме друг конкретен резултат от нашата солидарност с мобилизирането на кохезионни фондове там, където те са по-необходими."

Комисарят по въпросите на работните места и социалните права Никола Шмит добави: "Хората, бягащи от войната в Украйна, се нуждаят от незабавна подкрепа, за да изградят отново живота си в безопасност. С тези авансови плащания държавите членки могат да предложат храна, настаняване, здравеопазване, образование, да помогнат за достъпа до работни места и повече възможности за нуждаещите се."

След началото на инвазията на Русия на 24 февруари Комисията мобилизира всички усилия, за да подкрепи цивилното население, бягащо от войната, и да помогне на държавите членки да ги приемат и да се грижат за тях. По-специално тя въведе възможността за гъвкаво използване на наличните ресурси от политиката на сближаване в рамките на програмите за периода 2014-2020 г., възможността за 100 % съфинансиране и увеличаване с 3.5 милиарда евро на авансовото финансиране по линия на REACT-EU.

Помощта на ЕС ще облекчи допълнителната тежест върху публичните финанси на държавите членки, тъй като разходите, които могат да бъдат покрити, са допустими със задна дата от датата на нахлуването в Украйна.

За България са налични повече от 148.3 милиона евро.

mediapool.bg