Кламер БГ - Новини: ЕС осъжда натиска, упражняван от Беларус върху Литва чрез мигрантите

ЕС осъжда натиска, упражняван от Беларус върху Литва чрез мигрантите

Европа

|
Вт, 06 Юли 2021г. 12:42ч.
ЕС осъжда натиска, упражняван от Беларус върху Литва чрез мигрантите

Шарл Мишел (ляво) и литовският президент Гитанас Науседа, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз осъжда "в един глас" решението на Беларус да позволи на нелегални мигранти да преминават в Литва в отговор на санкциите на ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс.

"Колегите ми от Европейския съвет са пределно ясни, че. . . беларуските власти използват нелегалната миграция, за да опитат да упражнят натиск върху Европейския съюз, включително върху Литва", каза Мишел на обща пресконференция във Вилнюс с литовския президент Гитанас Науседа.

"Европейският съюз категорично, и в един глас, осъжда натиска (упражняван) чрез използване на мигранти. Искам да изразя солидарността на Европейския съюз. Моето лично желание е да уверя Литва в солидарността на държавите членки", заяви Мишел.

В петък литовското правителство обяви извънредно положение в цялата страна, след като потокът от мигранти през Беларус, основно иракчани, достигна около 150 души на ден - повече, отколкото са влезли през всяка една от предходните три години.

Мишел заяви, че другата седмица ще разговаря с иракския премиер, за да обсъдят репатрирането на иракските граждани.

За четирите дни от петък до днес 679-километровата литовско-беларуска граница са пресекли 560 мигранти, с което общият брой за тази година става 1232.

"Много е трудно да комуникираме с режима, чиято легитимност ние не признаваме и който не изпраща мигрантите по погрешка или от небрежност, а нарочно - като политическо средство", каза Науседа на пресконференцията.

На 26 май беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че страната му повече няма да пречи на мигрантите да влизат през западната й граница в ЕС.

Това последва налагането на санкции от блока, след като самолет на "Райънеър" беше принуден да кацне в Минск, където намиращ се на борда му беларуски дисидент беше арестуван.

mediapool.bg