Кламер БГ - Новини: ЕС осъди нарастващия натиск над журналистите

ЕС осъди нарастващия натиск над журналистите

Европа

|
Нед, 02 Май 2021г. 16:18ч.
ЕС осъди нарастващия натиск над журналистите

Журналистите продължават да се сблъскват с тежки условия на труд, нарастващ политически и финансов натиск, присъди, тормоз и заплахи заради работата си. Това се казва в специално изявление на Съвета на ЕС по повод Деня на свободата на словото 3 май.

По данни на ЮНЕСКО от 2020 година са убити 76 журналисти, много са арестувани, преследвани и заплашвани.

"Във време, в което независимата и свободна медийна информация е по-важна от всякога, свободата на печата продължава да бъде застрашена. Според Обсерваторията на ЮНЕСКО от 2020 г. насам по света са убити 76 журналисти, а много други са арестувани, тормозени или заплашвани. Особено безпокойство буди насилието, основано на пола, насочено срещу жени журналисти", се казва в изявлението.

В него се посочва още, че свободата на печата е основна ценност за ЕС, а свободата на медиите и безопасността на журналистите са ключови приоритети на новия План за действие относно правата на човека и демокрацията и на Плана за действие за европейската демокрация.

"През изминалата година ЕС осъди няколкократно заплахите и тормоза, на които са подложени независимите журналисти в държавите по света. ЕС, чрез своя специален представител за правата на човека, продължава да работи с преследвани независими журналисти и да се намесва в подкрепа на задържани журналисти и блогъри. Делегациите на ЕС са гласът на ЕС на място. Те следят отблизо съдебните производства срещу журналисти; говорят открито против репресиите срещу правозащитници и медийни работници; изразяват загриженост пред националните органи във връзка с предложеното законодателство в областта на комуникациите, медиите, информацията, радиото и телевизията.", се казва още в изявлението.

Съветът на ЕС се ангажира да продължи борбата с дезинформацията и да търси с всички партньори ефективни средства за подкрепа на устойчиви бизнес модели за независимите медии.

А също така ще продължи да надига глас срещу всяко ограничение на свободата на словото и срещу цензурата, както онлайн, така и офлайн, което е в нарушение на международното право в областта на правата на човека.

“Свободата на печата е крайъгълен камък на демократичните общества, които могат да процъфтяват само ако гражданите имат достъп до надеждна информация и могат да направят своя информиран избор. Свободата на печата означава сигурност за всички", завършва позицията.

mediapool.bg